Posíláte někam data z čidel? A mohl bych to vidět?

Součástí bastlení, automatizací a vůbec elektroniky jsou různá čidla. Pokud jde o nějaká zajímavější data z prostředí kolem nás (tedy typicky o teplotu, vlhkost, tlak, CO2 nebo prašnost), pak se hodí měření někam ukládat a dělat z nich zajímavé statistiky. Abyste nemuseli znovu vynalézat kolo ohledně toho co a jak zobrazovat, jak hodnoty na vstupu ošetřovat a další, můžete využít službu TMEP.cz.

Co je TMEP?

Česká služba, která se stará o ukládání a vizualizaci hodnot včetně jejich dlouhé historie. Nemusíte tak řešit vlastní server, dostanete zajímavé statistiky a měřenou hodnotu můžete mít po ruce i ve widgetu na ploše mobilního telefonu.

Služba postupně do zobrazení více hodnot najednou přidala k měření teploty také vlhkost (spolu s rosným bodem) a tlak nebo CO2. To vše jakožto součást jedné přehledové stránky se statistikami. Měřit ale můžete různé hodnoty včetně spotřeby. Funguje to jednoduše – ve službě si zřídíte účet a následně pod něj můžete přidávat čidla. Co čidlo, to jedna adresa mojesubdomena.tmep.cz, kterou si v administraci zvolíte a následně na ni můžete odesílat hodnoty přes jednoduchý HTTP GET. Ty můžete zasílat buď z vlastní vývojové desky s Wi-Fi, nebo z hotového měřidla od výrobce, který TMEP podporuje. Využít také můžete některou z integrací např. s Home Assistantem nebo firmwarem airRohr, který je populární pro senzory monitorující kvalitu ovzduší.

Jak statistiky vypadají se můžete podívat v náhledu aplikace. Svým měřením se můžete také pochlubit na mapě světa a porovnat se s ostatními:

Čím můžete měřit

Jak jsme před chvílí nakousli, není problém sestavit si vlastní senzor nebo pořídit hotový produkt. Služba podporuje hned několik českých výrobců s hotovými produkty. Obě možnosti vychází v řádu několika set korun – začít je opravdu snadné a kreditku vám to neprovětrá (pokud tedy nezvolíte některé z dražších řešení).

Z hotových řešení jsou nejoblíbenější produkty pana Zdeňka Macury na Brrr.cz a Ostravské firmy Home Technologies. Brrr.cz má velmi široké portfolio produktů za velmi zajímavé ceny. Pozadu nezůstává ani populární bastlířský e-shop LáskaKit, který si pro své produkty připravil podrobné návody jak je na TMEP napojit:

Další informace o tom jak napojit zařízení najdete na stránkách v podporovaný zařízeních a v dokumentaci služby.

Data do služby i ven z ní

Není problém si kdykoliv stáhnout zálohu zpracovaných dat nebo využít možnost exportu dat ve formátu JSON, takže si můžete vytvořit např. takovýto hezký e-ink, který bude data z TMEPu získávat pro jejich zobrazení:

Autor: Josef Zvolánek, @JosefZvolanek

V tomto i v řadě dalších případů se jedná o nadšence, kteří službu využívají ve svých soukromých projektech.

Pokračující vývoj služby

Postupně jsou do služby přidávané nové funkce. Jejich přehled naleznete na stránkách v sekci Novinky. Můžete také sledovat Twitterový účet @TMEPCZ, kde se o dalších vylepšeních rovněž dozvíte. Kromě novinek se také podívejte na informace o službě včetně náhledů na obrazovky s grafy, které vás při jejím používání čekají. Tak získáte lepší představu, jestli je to pro vás zajímavé.

Za symbolický roční poplatek

Postupující vývoj služby a investice do mobilních aplikací s sebou přinesly nutnost službu zpoplatnit alespoň mírným ročním poplatkem. Stanete-li se uživateli, budu pochopitelně jedině rád a doufám, že vám bude služba dobře sloužit. Pro případné připomínky a náměty co by se vám mohlo hodit mě neváhejte kontaktovat. Služba a její zpoplatnění se má následovně: Po registraci získáte tři měsíce zdarma ode dne, kdy začnete měřit. Poté je cena služby 100 Kč za první čidlo a 50 Kč za každé další a to za celý rok. Jedno čidlo je jedna subdoména, na kterou posíláte hodnoty a může obsahovat až 3 měřené hodnoty najednou.