Návštěva v BRMLab

Několik zástupců Hobbyrobotu se vydalo na návštěvu do BRMLabského Hackerspace. Jejich „doupě“ jsme sice museli několik okamžiků hledat, to ale bylo způsobeno spíše naší neobratností, než špatně zpracovaným přístupovým plánkem. Pak jsme ale byli velice mile překvapeni. Organizace BRMLab je rozhodně fungující a aktivní sdružení.

BRMLab Hackerspace

BRMLab Hackerspace je skupina lidí, které baví zkoumat, přemýšlet a vyvíjet nové věci. Organizují ve svých prostorách také různé tématické schůzky a workshopy. Rádi mezi sebou uvítají nové členy, ale jsou vděční i za materiální příspěvek.

Členové BRMlab se angažují především v oblastech výpočetních technologií, elektroniky, robotiky, ale i ve fyzice a biologii. Pokud budete chtít rozšířit jejich řady s vlastním projektem, případně se začlenit do této komunity, prohlédněte si jejich web na a poté BRMLab osobně navštivte. S jistotou tak můžete učinit každé úterý od 19 do 22 hodin, chcete-li přijít jindy, je asi dobré se předem domluvit.

Při našem vstupu (protože první vstoupil jrt, tak dosti halasném :-)) do klubovny na nás nejprve zamžouralo pár jedinců od obrazovek; někteří se k nim zas otočili zpět, ale předseda BRMLabu a pár jeho kolegů se nám ihned začalo věnovat a provedli nás. Předseda nám vysvětlil, jaká jsou pravidla BRMLabu, co je tu možno udělat a jaké je k dispozici vybavení. Prostory jsou rozloženy do čtyř místností. První je konferenční s občerstvením a příjemným posezením. Druhá místnost je pojata jako montážní dílna a třetí místnosti je biologická laboratoř. V poslední místnosti jsou umístěny servery pro společná data a WiFi síť.

Abychom nepřišli s prázdnýma rukama přinesli jsme jako zápisné několik funkčních, ale pro nás již přebytečných přístrojů a zařízení, pár osazených plošných spojů a několik krokových motorků, které se konstruktérům z BRMlabu jistě hodí pro právě realizovaný projekt 3D tiskárny RepRap.

Na lidech, se kterými jsme mluvili, bylo vidět, že jsou rozumní a že to, co dělají, je skutečně baví. Osobně se mi moc líbil panující elektronický „nepořádek“ – různé elektronické deseky, součástky, kabely a kousky PC a notebooků, vcelku systematicky rozhozených po všech prostorách. To krásně dokresluje atmosféru BRMLab Hackerspace.

Myslím, že návštěva byla úspěšná a pozitivní. Nejen, že jsme navázali nové kontakty, ale oprášili jsme i pár starších. Znovu jsme se setkali s účastníky soutěže Robotem Rovně i s jejich robotickým výtvorem, se kterými jsme se seznámili už na soutěži, takže bylo zajímavé potkat i známé tváře. Nadále hodláme s BRMLabem spolupracovat a zúčastnit se různých přednášek a, pokud možno, informace nejen čerpat, ale i dávat.

Více o skupině BRMLab se dozvíte na jejich stránkách brmlab.cz.