Aldebaran robotics – Nao

Mladá společnost Aldebaran robotics, založena roku 2005, vytvořila schopného robota Nao. Ten sice se svými 57 centimetry a plastovým zakulaceným vzhledem připomíná spíše dětskou hračku, ale ukrývá toho v sobě mnohem víc. Už jen díky ceně, rovnající se malému osobnímu automobilu, je jasné, že od něj budeme požadovat mnohem víc, než od podobných plastových robotů, kteří jsou opravdu jen hračkami.

Nao je určen především pro vývoj softwaru v oblasti umělé inteligence. Díky svým „domácím rozměrům“ se může dostat mezi vývojáře do celého světa, což je ostatně také plánem výrobce. Jakmile se Nao bude rozšiřovat, bude stoupat rychlost vývoje jeho softwaru, protože se na něm bude podílet více lidí. Navíc pro podporu rozšíření je jeho software kompletně open source.

Robot Nao je vhodný pro výuku robotiky ve školách, pro výzkumné laboratoře, vývoj softwaru umělé inteligence, soutěže ale také jako luxusní maskot, vhodný pro firemní prezentace. Nabízí pokročilé možnosti jak hardwarového, tak i softwarového vybavení v podobě vývojového studia a knihoven.

Operačním systémem robota je Linux, založený na distribuci Gentoo a příslušný software podporuje jazyky C++, Phyton, .NET, Java, Matlab. Hardware je založen na platformě x86 Intel Atom Z530 tepající na frekvenci 1,6 GHz, k němuž je přidán 1 GB operační paměti a 2 GB interní flash paměti, doplněné o dalších 8 GB na micro SD kartě. Také o senzory nemá Nao nouzi. Má jich  pěknou řádku – akcelerometry, gyroskopy, infračervené dálkoměry, mikrofony, taktilní senzory atd. atd.

Mechanická část nabízí 25 stupňů volnosti. Kompletní hardawovou specifikaci naleznete na oficiálních stránkách.

Na internetu naleznete okolo Naa stále se rozšiřující komunitu a proto určitě nikoho nepřekvapí, že lze najít i mnoho kvalitních zdrojů informací. Mezi ty nejlepší patří samozřejmě oficiální stránky společnosti Aldebaran, ale hezký článek vyšel na českém VTM.

Pokud si budete chtít robota Nao koupit můžete tak učinit ve webovém obchodě robotshop.com. Cena je sice vysoká, ale ve své kategorii Nao nikterak nevybočuje z průměru. Nemalé ceně ostatně odpovídá hardwarové vybavení i software s knihovnami a dokumentací. Robot je ale teprve na začátku své cesty a tak mu chybí konkurence.

Spoustu videí robota Nao naleznete – jak jinak –  než na youtube.

Zajímavé je jistě i to, že vývoj robota podpořila také firma Intel. Jeho první prototypy byly založeny na platformě AMD Geode, ale po finanční injekci od Intelu (o velikosti přibližne 13 miliónů dolarů) vývoj pokračuje na procesorech Intel Atom.