Americké námořnictvo pokusně odpálilo rakety z robotické lodě

Námořnictvo vypustilo při zkouškách 24. října šest střel z paluby bezpilotního člunu – tzv. bezpilotního hladinového modulu přesného nasazení (USV PEM).

Američané se obzvlášť bojí útoků skupin malých člunů na zásobovací konvoje nebo letadlové lodě. Americké válečné lodě dokážou pomocí raket zničit velké cíle na moři, ve vzduchu i na souši, ale vůči skupinám sebevražedných atentátníků, pirátů nebo vojáků nepřátelské země  na rychlých člunech naplněných trhavinami jsou poměrně zranitelné. Podobné čluny, kterými je vyzbrojeno například íránské námořnictvo, nesou dokonce rakety nebo torpéda.

Nepředstavujme si však plovoucího Terminátora. Ve skutečnosti se nejedná o loď robotickou, ale spíše o jedenáct metrů dlouhý dálkově řízený člun, který nese na palubě pozorovací zařízení, dálkově ovládaný kulomet ráže 0.50 a dvě rakety, jimiž může ničit vybrané cíle.

Navy-missiles-robot-boats

Zdroj: http://www.technewsdaily.com/15277-navy-missiles-robot-boats.html

Původně protitankové rakety Spike, odpalované z paluby této lodi, zaměřují cíl elektro-optickými a infračervenými senzory a jsou až do dopadu spojeny s odpalovacím zařízením ultratenkým optickým kabelem, který dovoluje operátorovi sledovat v reálném čase cíl až do okamžiku dopadu a minimalizuje tak možné nechtěné škody.

Po úspěšné zkoušce si tak americké námořnictvo přidá do arzenálu další zbraň pro boj s malými loděmi, které jako sebevražedné bomby mohou ohrozit i mnohem větší plavidla. Příkladem takového útoku může být torpédoborec USS Cole, který byl těžce poškozen v roce 2000 v Jemenu.