Dohola, prosím

Až půjdete k holiči a budete chtít letní sestřih, nedivte se, když tam naleznete jen liduprázdnou místnost s vrčícím robotem v rohu a displejem na stěně s pohlednou virtuální slečnou. Ta vám oznámí abyste se posadil a že celá služba proběhne se vzdálenou obsluhou, jelikož mistr holič je na pláži v Karibiku. Poté k vám přijede vrčící robot a vše začne.

Možná to může znít jako ze sci-fi povídky, ale o experiment s velice podobným scénářem se pokusil tým výzkumníků z Intelligent Automation. Je sice dost pravděpodobné, že při dnešním provedení byste nejspíš z kadeřnictví utekli s hrůzou ve tváři, ale nějak se začít musí. Průběh experimentu můžete sledovat na videu.

Pán z experimentu si bude muset pořídit velký klobouk, ale pořád je na tom o dost lépe, než ovce. Ty mají robotické holiče už běžně a jak to u nich probíhá, můžete vidět na dalším videu. Za předpokladu, že budeme mít v budoucnu podobná holičství jako ovce, tak to nebude na klobouk ale na prášky na psychiku.

Pro každého robotika je na celém experimentu zajímavýchh několik věcí. Na první pohled určitě zaujme samotný robot s multi-manipulátorem a pásovým podvozkem. Jmenuje se MA-UGV a více informací o něm naleznete na stránkách Intelligent Automation. Dále tam rozhodně zaujme software, který používá teleoperátor robota. Ve videu jsou vidět všechny informace o robotu, které má teleoperátor k dispozici, doplněné navíc o několik pohledů z kamer. Další zajímavostí je použití chytré kamery Kinect, která zajišťuje komunikaci s klientem na úrovní gest a hlasu. Třešínkou na dortu je využití virtuálního agenta, v tomto případě agentky, zobrazené na displeji v pozadí.

Celý experiment ukazuje spoustu možností využití robotiky v praxi. A to jak jednotlivých komponent, tak i jejich vzájemnou spolupráci. Také je to zcela určitě malá ochutnávka budoucnosti, protože virtuální lékaři, holiči atd. budou za chvíli mezi námi.