RAMPS 1.4

Pod názvem RAMPS – RepRap Arduino Mega Pololu Shield se skrývá násuvná deska (shield) pro Arduino Mega, primárně určená pro řízení amatérské 3D tiskárny RepRap, ale samozřejmě použitelná i pro řízení jiných strojů a zařízení, které ke svému pohonu používají krokové motory.

Shield RAMPS je v současnosti dostupný ve vývojové verzi 1.4.

Pro ty, kteří ještě 3D tiskárnu RepRap neznají, doporučuji navštívit českou a anglickou wikipedii, věnovanou jen konstrukci této tiskárny.

Shield RAMPS 1.4 je navržen, tak aby k němu bylo možno připojit  pět krokových motorů, tři teplotní senzory, tři topná tělesa a šest koncových spínačů. Zbylé nepoužité piny Arduina Mega jsou na shieldu vyvedeny na pinové lišty.

Pro spínání jednotlivých fází krokových motorů je samozřejmě potřebné příslušné budiče. Ty RAMPS NEOBSAHUJE!!! Je nutné je dokoupit zvlášť a osadit do připravených konektorů na RAMPSu. Použité budiče Pololu A4988 Stepper Motor Driver Carrier nám dovolí pomocí kombinace logických úrovní na vstupu driveru si nastavit režim krokování od celokroku po mikrokrok 1/16. Aby nebylo nutno zbytečně plýtvat piny Arduina, konstruktér RAMPSu vyřešil nastavování parametrů jednotlivých driverů manuálně pomocí násuvných zkratovacích spojek (jumperů), které jsou umístěny na základní desce pod každým driverem.

Osobně jsem RAMPS 1.4 otestoval, a připojení i funkce jsou naprosto bezproblémové. Nastavení režimu krokování pomocí jumperů schovaných pod budičem je velice výhodné, protože se tak minimalizuje možnost nechtěného chybného nastavení.

Veškeré zdroje, které jsem použil při oživení RAMPSu, jsou uvedeny na konci článku.

RAMPS skvělý nápad a kvalitní produkt, který kazí několik konstrukčních detailů: jednak je to jistá chaotičnost návrhu plošného spoje, nesmyslně rozmístěné piny pro použité periferie a zbytečně málo místa v okolí spínacích tranzistorů, které jsou natlačeny na konektory. S tím souvisí i nebezpečí odlomení polovodičových pojistek PolySwitch, které též zasahují do oblasti konektorů.

Při samostatné stavbě RAMPSu si dejte pozor na obstarání správných součástek. Problémem mohou být například SMD elektrolytické kondenzátory správných rozměrů, které se v požadované velikosti běžně prodávají jen na napětí 16 V.

Návod na stavbu najdete na wikipedii, věnované RepRapu

V České republice si můžete koupit plošný spoj pro RAMPS 1.4, samostatné budiče A4988 a případně i kompletně sestavený a oživený RAMPS včetně budičů krokových motorů v tomto e-shopu.

Zdroje:

http://kisk.phil.muni.cz/wiki/RepRap

http://reprap.org/wiki/RAMPS1.4

http://reprap.org/wiki/RepRap

http://reprap.org/wiki/Arduino_Mega_Pololu_Shield

http://reprap.org/mediawiki/images/c/ca/Arduinomega1-4connectors.png

http://ultimachine.com/ramps

http://www.flickr.com/photos/morgaines/6319553169/in/photostream/

http://reprap.org/wiki/RAMPS_1.3

http://ultimachine.com/content/arduino-mega-pololu-shield-reprap

http://www.pololu.com/catalog/product/1182

http://www.arduino.cc/