Teleprezenční robot Romo

Konstruktéři společnosti Romotive z Las Vegas v loňském roce navrhli a vyrobili prototyp teleprezenčního robotka Romo, který je nápaditou kombinací miniaturního pásového podvozku a chytrého telefonu (smart-phone).

Nyní se na trh dostává robot Romo 2.0, jednodušší a vzhledově lépe propracovaný model, který připomíná spíš hračku než nářadí. Kromě vzhledu a mnohem vyšší rychlosti je hlavní změnou u modelu 2.0 možnost dálkového ovládání naklápění držáku telefonu, takže robot se může více „rozhlížet“.

Robot Romo připojíte k vašemu smartphonu pouhým zasunutím konektoru a můžete ho dálkově ovládat pomocí jiného telefonu nebo tabletu, pomocí fotoaparátu, vestavěného v telefonu sledovat dění nebo na displeji telefonu zobrazit legrační animovaný obličejík, kterým můžete s lidmi okolo Roma 2.0 komunikovat neverbálně změnou jeho výrazu.

Tým vývojářů společnosti Romotive teď pracuje na zcela nové aplikaci pro Romo, ve které budou obsaženy nové funkce, jako je autonomní navigace, rozpoznávání obličejů a počítačové vidění. Součástí aplikace bude i SDK (software development kit), takže bude možno si pro Romo tvořit i vlastní programy.

Cena robota Romo 2.0 je přibližně 150 USD, vyrábět se bude – jak je již v poslední době obvyklé – v Shenzhenu.

Ačkoli je teleprezence v mnoha případech výhodná, doufejme, že takové teleprezenční roboty neukončí úplně osobní komunikaci mezi lidmi a že se všichni nezačneme schovávat za jejich displeje…