Vánoce se blíží…

… a vy nevíte, co dát svému malému robotikovi pod stromeček? Máme pro vás řešení. Pokud je vašemu malému kutilovi okolo deseti let, je pro něj „Ladybug“, neboli česky „Beruška“ ideálním dárkem, protože je to zábavná a snadno sestavitelná stavebnice, ideální právě pro začínající robotiky. Díly z této stavebnice ale mohou v budoucnu posloužit i jako robotický podvozek pro náročnější konstrukce.

Beruška je zakryta pevným plastovým pláštěm, imitujícím slunéčko sedmitečné a je elektřinu odebírá z jednoho alkalického článku velikosti AA, neobsahuje žádnou citlivou elektroniku, jen jednoduchý drátěný nárazník, který spíná proud do jednoho z pohonných elektromotorů. Tento způsob řízení umožňuje Berušce pohyb podél stěny.

Beruška pohybuje podél zdi po zvlněné dráze. Kdekoli se senzor dotkne zdi, přepínač zapojí levý motor, a beruška se pootočí vpravo směrem od stěny. Když senzor ztratí se zdí kontakt, spínač přepne a zapojí pravý motor, beruška se natočí vlevo zpět ke stěně. Ačkoli je chování robota velice jednoduché, umožňuje mu sledovat téměř jakýkoliv vertikální povrch.

Celou stavebnici je možno sestavit velmi jednoduše. Elektromotory, spínač, a nárazníkový senzor jsou předem sestaveny při výrobě (pájení není potřebné) a jen se snadno zaklesnou do plochého podvozku. Montáž trvá jen několik minut, takže trpělivost mladého konstruktéra nebude příliš dlouho zkoušena. Jediným nástrojem, potřebným k sestavení jsou štípací kleště, i když firma Tamiya také doporučuje používat modelářský odlamovací nůž k oříznutí přebytečného plastu z krycího pláště.

Stavebnice obsahuje i samolepky černých teček a očí, ale černá barva, kterou je třeba natřít povrch hlavičky, jak je vidět z obrázku, ve stavebnici není, protože přeprava chemikálií mezi jednotlivými státy naráží na značné administrativní obtíže. Není to ale velký problém, protože k nátěru můžete použít černou barvu na plastové modely, kterou lze koupit v téměř každém hračkářství a modelářské prodejně.

Protože v této stavebnici jsou obsaženy dva na sobě nezávislé elektromotory s převodovkami a kolečky, upevněné na prostorném plastovém podvozku, mohou vám tyto díly v budoucnu posloužit i jako základna pro vlastní konstrukci pojízdného robota, kterému můžete pomocí jednoduché elektroniky naprogramovat mnohem složitejší způsoby chování, než které má tato robotická hračka.