Vezmu LF33 a žádný problém?

Napájení 3,3V se dnes stalo stejně běžným, jako bylo dříve napájení 5V. A tak není divu, že se dají běžně koupit stabilizátory pro jiná napětí, než 5V. Mnohé jsou pak low-drop, tedy pro malý rozdíl mezi vstupním napětím a výstupním napětím. Co Vás ale může také potkat?

Zapojíte si LF33 podle doporučeného zapojení, neopomenete kapacitu 2uF až 10uF za stabilizátor, dává to krásných 3,3V, ale když to připojíte k MCU, napájenému 3,3V, zapojíte to k napájení řekněme 12V, je po MCU. Ale proč? Zapíchnete adaptér do zdi, díváte se na náběh na osciloskopu a všechno je zase jak má být. Tak kde je chyba? Na tu přijdete v okamžiku, kdy si za adaptér do zdi dáte vypínač. Napětí už před stabilizátor nepřijde s nějakým náběhem, ale skokem. A za LF33 se objeví napětí, které Vám nekompromisně zničí Váš milovaný kousek elektroniky. Za hodně špatné souhry všeho klidně až kolem 8V, což je pro 3,3V součástky většinou to poslední!

Čím to ale je? To přece dobře zapojený stabilizátor dělat nemůže!

Nebudu Vás napínat, je to v ESR kondenzátoru za stabilizátorem. Kapacitu 2uF až 10uF pro tak malé napětí dnes snadno koupíte i v keramice, je to malé, v SMD, paráda… A v datasheetu k LF00 (tedy i LF33) od ST najdete řádek v tabulce začínající:

>>CO Output Bypass Capacitance ESR = 0.1 to 10R…<<

ESR (česky asi nejlépe Ekvivalentní Sériový Rezistor) keramického kondenzátoru je pochopitelně velice malý, takže jste mimo meze toho co se požaduje. A světe div se, když se nepoužije keramika, ale obyčejný elektrolytický kondenzátor, je po problému, ESR je v mezích a všechno je vůbec jak má být, překmit napětí za stabilizátorem se nekoná ani při skokovém připojení napětí.

Až budete dělat desku v SMD s LF33 (nebo jakýmkoli LF00), zkuste si promyslet, zda nepřidat jeden rezistor, takto:

Pokud pak totiž někdo osadí kapacitu v keramice místo elektrolytu, nic se nestane a všechno pojede, kdežto bez tohoto rezistoru budete hledat, proč odchází jedna deska za druhou, když Vám to na stole šlapalo jak hodinky (příkladem jen díky napájení z akumulátoru u zákazníka a pomalejšímu náběhu napájecího napětí u Vás, na pracovním stole).

Snad to nemusím dále rozvíjet a snad to někomu pomůže, když nějaké důraznější upozornění na tuto skutečnost v datasheetu výrobce najít nemohu a samotného mne to stálo 2ks LPC1224 (zaplaplať pánbůh, že zrovna tak laciné kousky). Kdyby Vás zajímalo jak se po takové napájecí ráně LPC1224 chovají, pak mohu důvěrně sdělit, že je přes napájení propískáte v obou směrech – na napájení naměříte prakticky zkrat.