Zumo kit – Aktualizováno

Firma Pololu uvedla na trh nový pásový podvozkový kit Zumo, určený především pro konstrukci robotů třídy Mini Sumo. Podvozek vypadá zajímavě, takže jsem se rozhodl ho blíže prozkoumat a postupně se s vámi podělit o získané poznatky.

Zumo kit je plastový pásový podvozek, vyhovující pravidlům soutěže Mini Sumo. Široký je 98 mm, dlouhý 86 mm a vysoký 40 mm. Osazený motory váží, spolu se čtyřmi akumulátory velikosti AAA, 210 g. Osobně mám v plánu podvozek osadit platformou .NET Micro Framework v podobné konstrukci, která je na obrázku níže. Osazen elektronickými deskami, ale bez senzorů a šroubů, váží podvozek 320 g, takže stále ještě je dostatek prostoru pro rozvoj a vylepšování.

O Zumo kitu se více dozvíte na stránkách výrobce Pololu.

První pohled na podvozkový kit Zumo ukazuje, že je kvalitně a chytře zkonstruovaný i vyrobený. Při bližším seznámení jsem zjistil, že je to kousek, se kterým je radost pracovat.

Velice milým překvapením byla už montáž samotného podvozku, při které vystačíte pouze se šroubovákem. Podvozek má chytře vymyšlen způsob uložení matic upevňovacích šroubů. Ty se totiž vkládají do připravených otvorů v plastovém šasi, které mají tvar matice M2,5. Díky tomu se  matice při dotahování šroubu neprotáčí. Více napoví fotografie.

Pro samotnou stavbu robota jsem zvolil rozšíření mechanické části podvozku pomocí dílů ze stavebnice Merkur. Jako elektronickou platformu jsem zvolil slíbenou desku s .NET Micro Framework. Konkrétně se jedná o desku FEZ Panda II od GHI Electronics. Pro detekci soupeře zatím postačí digitální dálkoměrné čidlo ProxDet01, které nám dává informaci o přibližné pozici soupeře. Ke zjištění okraje arény jsem použil dva odrazové senzory typu QRD1114. Aby bylo možno řídit pohonné elektromotory, a také pro snadné připojení čidel, je mikroprocesorová deska FEZ Panda II spojena s násuvným modulem Roboshield.

Nyní jsem si vyzkoušel stavbu mechaniky, která šla díky chytrému řešení podvozku a univerzálnosti stavebnice Merkur snadno a zábavně. Dále mám v plánu dokončit zapojení elektroniky a vrhnout se na oživení robota pomocí důmyslných programů. Ale o tom zas příště.