Opportunity: Desátý rok na Marsu

Když 24. ledna 2004 na Marsu bez problémů na vzduchových vacích přistála robotická vozítka  Opportunity a Spirit, nikdo rozhodně nečekal, že jedno z nich bude  stále pracovat i po deseti letech.

V uplynulých dnech ale do řídícího střediska dorazily snímky kráteru „Matijevic Hill“. Vyslal je robot  Opportunity, který tím na rudé planetě zahájil svou desátou sezónu. Je to o to pozoruhodnější, že životnost obou robotických vozítek byla po jejich úspěšné aktivaci v nehostinném prostředí Marsu stanovena na tři kalendářní měsíce a každé vozítko zde mělo ujet nejvýše dva tisíce metrů. Nezničitelný Oportunity ovšem do dnešního dne ujel třicet pět a půl kilometru a svůj život si prodloužil už šestatřicetkrát.

NASA Opportunity

Za dobu své mise zaslal Opportunity na Zemi nejen velké množství podrobných snímků různých zkoumaných lokalit planety, ale také mnoho dalších dat, která umožnila vědcům  z California Institute of Technology bezpečně dospět k závěru, že na Marsu kdysi byla tekoucí voda.

Do roku 2010 mohli vědci výsledky z Opportunity porovnávat s údaji, které na Marsu sbíral robot Spirit. Ten ovšem ve zmíněném roce pevně uvázl v jemném písku a zřejmě kvůli nefunkčním bateriím se odmlčel.

Spojíme-li výsledky práce Oportunity s výsledky práce roveru Curiosity, který v jiné marsovské oblasti bez problémů přistál v srpnu 2012, může se rudá planeta již brzy stát nejdůkladněji zmapovaným a prozkoumaným kosmickým tělesem sluneční soustavy.