Vzdělávací manuál k Raspberry Pi

Učitelé z organizace Computing At School uvolnili pod licencí Creative Commons vzdělávací manuál pro Raspberry Pi. Je určen učitelům, kteří chtějí používat Raspberry Pi ve výuce.

Příručka naučí studenty programovat v jazyce Python, propojovat své programy se sociálními sítěmi, pracovat s GPIO nebo používat linuxovou příkazovou řádku. Manuál prozatím neobsahuje kapitoly, které se zabývají programováním v jazyce Java, protože Java virtual machine je pro Raspberry Pi teprve optimalizován.

Programová část vysvětluje práci s grafickým programovacím prostředí a použití sprite. Po několika zábavných animacích je v manuálu vysvětlováno řešení matematických problémů pomocí proměnných, vytvoření „umělé inteligence“ nebo řízení robota sledujícího čáru.

Příručka je dostupná na adrese downloads.raspberrypi.org ve formátu PDF, nebo ji si můžete objednat v obchodu Raspberry Pi. Příručka je uvolněna pod Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike licencí 3.0. Nejedná se tedy o open source, jak je definováno v OSI, neboť licence zakazuje komerční využití.