„Banánky“ pro větší proud

Zdířky a banánky o průměru 4 mm patří v elektronické dílně mezi nejčastěji používané univerzální konektory. Ty typy, které se běžně dostanou a jsou relativně levné, nejsou však schopny přenést větší proud než asi 10 A.

Prodávané banánky jsou většinou vyrobeny z niklované mosazi, při delším používání dochází k poškození povrchové vrstvy, oxidaci a zhoršení přechodového odporu. Cena banánků pro proud kolem 30 A (např. Hirschmann s odporem 3 mΩ) je výrazně vyšší.

V modelářství se používají napájecí konektory označované obvykle G4 se zlaceným povrchem. Nejde o nic jiného, než mírně zkrácené banánky, dostanou se také odpovídající dutinky. Tyto konektory zvládají proud do 50 – 60 A, někdy se uvádí zatížitelnost až 80 A. Připojují se pájením, otvor má vnitřní průměr 3,5 mm, takže lze používat vodiče v americkém značení až do AWG 8 (průřez drátu 8,4 mm2 nebo licny >6 mm2).

banan

K domácí výrobě propojovacích vodičů se hodí licny s průměrem 10 nebo 8 AWG v barevné izolaci ze silikonového kaučuku, u nichž je vnější průměr izolace velmi blízký vnějšímu průměru obou dílů konektoru. Spoj je izolovaný smršťovací bužírkou. Tyto improvizované „banánky“ se dají provozovat při teplotě až 125°C a na rozdíl těch s tělem z termoplastu se neroztečou ani nedeformují, ani po několika rocích používání svoje vlastnosti znatelně nemění. Dají se snadno vyrobit i různé redukce, na fotografii jsou pomocné výstupní zdířky ke zdroji.

IMGP9184b

Cena sáčku deseti kompletních konektorů (zásuvka i zástrčka) se v nabídce zásilkového obchodu Hobbyking  pohybuje kolem 2,5 USD, náklady na dopravu zdraží při rozumném využití kapacity zásilky cenu nejvýš dvakrát.