Barvení žárovek

Občas se hodí použít barevné žárovky, i když proti LED mají horší účinnost a větší spotřebu proudu. Na rozdíl od LED však svítí všesměrově. Zejména ty nejmenší žárovky se bohužel nedají koupit v barevném provedení, a tak nezbývá, než si nějak pomoci.

Pomohou barvy „Glass deco“ určených dětem pro vytváření kreseb na okna. Mají se použít tak, že se kreslí ve vodorovné poloze na přiloženou fólii, po zaschnutí se pružná vrstva barvy sloupne a hladkou plochou přilepí na okenní sklo. Je-li vrstva dostatečně silná, dá se po čase zase sejmout bez poškození.

DSCN8003b

Barvy se dodávají v ampulích s tenkým hrdlem, podle pachu jsou pravděpodobně na akrylové bázi. Při nanášení jsou husté, silně mléčně zakalené s nevýrazným odstínem, roztékají se jen nepatrně. Po vyschnutí během dvanácti hodin vznikne čirá, dobře průhledná vrstva sytě a jasně barevná i v tenké vrstvě. Na obrázku je čerstvě natřená žárovka a vedle ní žárovka po několika dnech.

DSCN8010b

Na skle žárovky barva výborně drží, teplo ji v přiměřených mezích nevadí, na výkonné halogeny se ale určitě nehodí. Vrstva zůstává nepatrně plastická a dál měkne při dlouhodobém pobytu ve vlhku (krátké umytí nevadí). Pro sytější odstín se dá barva nanést i dvakrát nebo kombinovat vrstvu bílou a barevnou – vznikne rozptylná žárovka. Lze také z ampulí barvu vytlačit a namíchat potřebný odstín, směs potom nanášíme třeba seříznutým koncem dřevěné špejle.

DSCN8007b

Sady barev na sklo lze koupit v papírnictvích nebo supermarketech, malé ampule ze sad obsahují kolem 10 ml barvy. Velké samostatné lahvičky 80 – 100 ml se těžko upotřebí, pokud jsou opravdu využívány jen k barvení žárovek.  Výsledek je vidět na následujícím obrázku.

DSCN8022b