Magnetická miska

Když se rozebírá jakýkoli přístroj, jednou z důležitých starostí je nepoztrácet nic z postupně odebíraných šroubů a matic. Hodně v tom pomůže miska na součástky.

Šikovná miska na fotografii pochází z nabídky čínského modelářského internetového obchodu www.hobbyking.com, u nás je v nabídce třeba na www.emotors.cz. Hliníková miska o rozměrech 11,5×8,5 cm má na dno přilepenou magnetickou fólii, takže se v ní drobný spojovací materiál udrží i při otočení dnem vzhůru. Větší miska položená pod zařízení spolehlivě pochytá šrouby, které nechtěně vypadnou. Magnetické pole fólie je současně natolik slabé, že díly ve znatelné míře nezmagnetuje.

miska1

Podobnou pomůcku lze snadno i vyrobit doma, použijeme vhodnou plastovou misku a kousek magnetické fólie koupené v metráži nebo archu, stačí levné typy fólií v ceně kolem 120 Kč/m. Dostane se v obchodech s potřebami pro firmy vyrábějící reklamu z plotrem řezaných fólií. Nemusí jít o kvalitní neodymové fólie, které jsou více než 30x dražší. Fólie se dá lepit kontaktními lepidly (např. Chemopren) nebo tenkou oboustranně lepicí páskou.

Při výrobě svépomocí si můžeme nejen pořídit misku na míru podle potřeby, ale za cenu prodávaného výrobku můžeme získat magnetickou misku co do plochy až 50x větší. Pro malé misky není ani potřeba magnetickou fólii kupovat, stačí kousky z reklamních magnetů na lednici.

Fotografie ukazuje, že miska skutečně udrží šrouby i v poloze, kdy je postavená dnem kolmo k zemi.

miska2