Nabíječ IPC-1

Levných nabíječů tužkových a mikrotužkových akumulátorů NiCd a NiMH je na trhu velké množství typů, některé se dokonce prodávají spolu se články za cenu nižší, než by měly dané akumulátory samostatně. Kulantně řečeno, jejich kvalita většinou odpovídá ceně.

Levné nabíječe nejčastěji nabíjí malým konstantním proudem trvale a akumulátory zahřívají už svou vlastní činností, ty lepší mají časový spínač a nejdražší vypínají po poklesu napětí, bohužel, některé z nich jen teoreticky. Když jsem byl před delším časem upozorněn na údajně velmi dobrý a vybavený nabíječ IPC-1, který prodává německá zasilatelská firma Conrad, byl jsem zpočátku spíše skeptický.

IMGP3064b

IPC-1 se dodává v sadě obsahující vlastní nabíječ, osm NiMH článků velikosti AA s kapacitou 2500 mAh, síťový zdroj, zdroj do zásuvky zapalovače v autě, čtyři mechanické adaptéry na rozměr malých a čtyři na rozměr velkých monočlánků. Vše je uloženo do látkové brašny s popruhem přes rameno a doplněno obsáhlým českým i originálním návodem.

IMGP3099b

Procesorový nabíječ má čtyři nezávislé šachty pro články AA nebo AAA, v každé z nich nezávisle může probíhat nabíjení, vybíjení, oživení akumulátoru nebo měření kapacity. Přístroj se ovládá sedmi tlačítky, čtyři vybírají jednotlivou šachtu, jíž se bude další zadání týkat, tři vpředu nastavují proud, režim displeje a režim činnosti. Není-li předem určena konkrétní šachta, týká se změna všech.

IMGP3074b

Jednoúčelový displej je rozdělen na čtyři pole, v jejichž horní části se vždy zobrazuje vybraný číselný údaj (napětí, proud, kapacita nebo čas), slovně stav neobsazení šachty případně nulového napětí článku (null) nebo stav ukončeného nabití (full). Jednotky jsou uvedeny menším písmem pod číslem. Ve spodní části pole se ukazuje režim šachty slovy chrage, discharge, discharge refresh a charge test. První je nabíjení ukončené poklesem napětí a následované malým udržovacím proudem odpovídajícím asi 5% nabíjecího proudu. Druhý režim je vybíjení do napětí 0,90 V následovaný nabitím článku. Oživení články cyklicky nabíjí a vybíjí tak dlouho, dokud se nezastaví růst kapacity. Podle návodu může tento režim trvat několik hodin, ve skutečnosti to může být i několik dnů, záleží na nastaveném proudu a kapacitě. Zjištění kapacity článek nabije, pak měřením vybije a opět připraví k činnosti.

V programu discharge je chyba nebo možná nedomyšlenost. Při vybíjení, které děláme jednak kvůli „rozhýbání“ článků, jednak kvůli zjištění reálné kapacity, se na konci už zobrazuje jen kapacita dodaná při nabíjení, kapacita předchozího vybíjení už není dostupná.

IMGP3083b

Výchozí nabíjecí proud je 200 mA, ruční volbou se dá zvýšit na 500, 700 nebo 1000 mA, jsou-li osazeny jen šachty 1 nebo 4 (případně obě), rozšíří se volba proudu o 1500 a 1800 mA. I proud 1 A je již mezi nabíječi jednotlivých článků výjimečně velký. Omezení, jež má chránit články před nechtěným nastavením vyššího proudu, dovolí měnit proud jen 8 sekund po vložení článku do šachty a také znemožní pro později vložený článek nastavit vyšší hodnotu než pro předchozí, to je třeba při ovládání brát v úvahu. Volba nabíjecího proudu je svázána i s vybíjecím proudem a to ve stupních 100, 250, 350 a 500 mA, vybíjecí proud je vždy poloviční vůči proudu nabíjecímu. Procesor kontroluje mezní teplotu 53 ºC dvěma čidly společně pro dvě levé a dvě pravé šachty, je-li překročena, odpojí nabíjení a připojí jej zase až po vychladnutí akumulátorů.

Po skončení procesu se tlačítkem display dá zjistit aktuální napětí, udržovací proud, uplynulý čas a kapacita článku. Maximální zobrazitelný čas je 20 hodin, při překročení se počítá znovu od nuly.

Přiložené NiMH články nebyly příliš kvalitní. Jeden z článků vykazoval nulové napětí a nabíječ jej správně vyhodnotil jako vadný, po proudovém pulzu, jaký se používá při pushování, se i tento článek „chytil“ a pracoval nějakou dobu normálně. Během krátké doby ale všechny články dost zvýšily vnitřní odpor.

IMGP3090b

Vstupní napětí nabíječe je netradiční a to 3V, tomu odpovídá i spínaný síťový zdroj 3V / 4A, jenž může pracovat se vstupním napětím 90 až 264V AC. Zdroj se i při plném výkonu hřeje jen mírně, trvalé zatížení zvládá bez problémů. Podobně je řešen i zdroj do auta s výstupem opět 3V / 4A. Ačkoli návod výslovně uvádí, že při jeho použití je maximální nabíjecí proud omezen na 500 mA, není to pravda, nabíječ může pracovat i s maximálním proudem 1800 mA, ostatně nemá jak zjistit, co jej napájí.

Nabíječ IPC-1 mě velmi překvapil, v době uvedení na trh to byl pravděpodobně nejlepší u nás dostupný nabíječ jednotlivých AA a AAA akumulátorů. V současné době je na trhu již i jeho nástupce, ale IPC-1 i „vylehčená“verze IPC-1L se stále dodává. Ač jsem se snažil přístroj přimět k chybě předkládáním velmi tvrdých nebo naopak starých šrotových akumulátorů i extrémně zahřátých nebo zmrazených, zadával velké proudy pro články s malou kapacitou nebo naopak nechal pomalým nabíjení proces běžet více než 24 hodin, nabíječ vždy zareagoval správně, nikdy články nepřehřál a na konci je předal v plně nabitém stavu odpovídajícím možnostem.

IMGP3098b

Kromě kompletu nabíječe IPC-1 je v prodeji i vylehčená verze IPC-1L dodávaná bez příslušenství pouze se síťovým adaptérem. Není to však jediný rozdíl, IPC-1L má omezený nabíjecí proud na 700 mA a vybíjecí na 350 mA, jinak jsou stejné.

Vzhledem k tomu, že nejvyšší nabíjecí proud se  s ohledem na kvalitu používaných článků příliš často nepoužije, brašna asi není to nejdůležitější, adaptéry z tužkových na větší typy baterií nikdy dobře nefungují kromě nepatrných odběrů proudu a přiložené akumulátory jsou spíš nižší „spotřební“ kvality, je koupě verze IPC-1L za přibližně poloviční cenu než IPC-1 pravděpodobně výhodnější.

 

Technické údaje podle výrobce:

Napájecí napětí 90 – 264 V AC , 10,5 – 16 V DC, 3 V DC
Nabíjecí proud 200, 500, 700, 1000, 1500*, 1800* mA
Vybíjecí proud 100, 250, 350, 500 mA
Provozní teplota 0 – 40 stupňů C
Rozměry 75x129x37 mm

* jen samostatně články v šachtě 1 a 4