Vazelína Renolit CA-LZ

Potřebujete namazat kluzné nebo kuličkové ložisko na místě, kam už se ve stroji po dokončení asi nikdy nedostanete? Na místě vystaveném vysokým i nízkým teplotám? Utěsnit spoj proti vniknutí vody nebo trvale provozovaný pod vodou, namazat něco v hydraulických nebo pneumatických prvcích? Zkuste Renolit CA-LZ, nebudete litovat.

Oleje mohou o něco lépe mazat, ale časem vysychají a mazací schopnost ztrácejí, za vysokých teplot ze spoje vytečou, za nízkých tuhnou. Renolit CA-LZ je průmyslové plastické mazivo vyrobené na ropné bázi se zahuštěním speciálním vápenným mýdlem s mikrovlákny. Má extrémní přilnavost k povrchu a je určené pro dlouhodobé ošetření valivých ložisek i kluzných ploch motorových a užitkových vozidel i stavebních a zemědělských strojů. Je odolné vůči vodě, a to dokonce mořské, výborně chrání proti korozi. Výrobce udává teplotní rozsah použitelnosti -30 až +120 °C, krátkodobě až 140 °C. Renolit CA-LZ se používá jako mazivo například i v důlních strojích vystavených trvale horku a vlhku. Pro ošetření větších kluzných ploch se dá koupit stejné mazivo v řidší konzistenci i jako sprej pod názvem Renolit Unimax LZ.

IMGP9263b

Renolit CA-LZ asi poprvé pronikl do povědomí uživatelů mimo průmyslovou oblast, když jej začala distribuovat německá firma Norberta Brüggena, které se zabývá velmi náročnými funkčními modely ponorek. Fluoreskující žlutozelená „speciální“ vazelína se prodávala v plastových injekčních stříkačkách za několik Eur a získala si rychle respekt mezi modeláři. Teprve později vyšlo najevo, že je to Renolit CA-LZ plněný z běžných kartuší do menšího balení a „náležitě zaplacený“. Od ponorkových modelářů se pak už použití šířilo dál do amatérské sféry.

Renolit CA-LZ se nehodí pro vysokootáčková valivá ložiska, při malých rychlostech pohybu má ale excelentní výdrž za všech klimatických podmínek a zejména odolnost proti vodě, jeho viskozita je v běžném rozsahu na teplotě téměř nezávislá. Stéká až nad teplotou 140°C. S podstatně lepšími vlastnosti nahradí dříve oblíbenou vazelínu A4 (Mogul), která se používala nejen ve vodních pumpách vozidel Škoda 120, ale také třeba v pračkách. Zajímavé je i to, že Renolit CA-LZ neznečišťuje viditelně vodu, takže se dá použít třeba i v bazénech. Vazelína se dá koupit i u nás v balení od 400g například zde, podrobné technické údaje najdete v katalogovém listu.