Tipy a triky

Sháníte NiCd akumulátory?

Proč vůbec shánět v dnešní době NiCd? Nejčastěji kvůli tomu, že existuje mnoho zařízení,  která jsou na napájení z NiCd navržena, typicky jde třeba o starší akumulátorové nářadí. Změna akumulátorů by vyžadovala mimo jiné také změnu (doplnění) hlídání podpětí a jiné nabíječe. Kromě toho NiCd nejsou tak choulostivé na delší vyřazení z provozu a nestoupá jim tolik vnitřní odpor, vybití blízko k nule jim nesvědčí, ale ani je nezničí. Pokud se nepřetěžují, vydrží dost často v provozu i deset let, samozřejmě s určitým poklesem použitelné kapacity.

V některých obchodech vám rovnou řeknou, že NiCd už nevedou, protože je přece EU zakázala. Je to nesmysl, nicméně malý kousek pravdy na tom je, výroba a používání NiCd bylo omezeno.

Když už najdete firmu, která potřebný typ NiCd má v sortimentu i skladem, ještě pořád není vyhráno. Informujte se předem, jestli jsou ochotni je také prodat! Vypadá to jako samozřejmost, ale není. V nabídce může být malá poznámka ve smyslu „je určeno pro profesionální použití“ – a máte smůlu. Problém je v tom, že mnoho let se jako „akumulátory pro profesionální použití“ označovaly ty, které se dodávají v papírovém obalu a sestavují se z nich sady do nářadí. Ty ostatní mají na sobě plastovou fólii s potiskem. V novém pojetí praktikovaném třeba firmou Fulgur Battman se takto označují akumulátory, které se údajně podle nařízení EU smí prodat pouze s prací. V praxi to znamená, že si za ne zrovna malý poplatek musíte nechat udělat sadu, v níž jsou články spojeny pásky a bodovými svary. Pokud potřebujete sadu pro větší proud, tak ji vzápětí musíte doma roztrhat, s velkou opatrností jemně odbrousit svary a články spájet.

Aby toho nebylo málo, můžete zkusit koupit NiCd v jiných obchodech, například GM electronic nebo GES electronic. Zajímavé, i tady NiCd články vedou, mají sice omezený sortiment a dost možná, že nebudou mít potřebný typ, ale prodají cokoli, o jakémkoli omezení nemají ani tušení. Kocourkov v praxi. Něco je zjevně jinak, buď se někdo vymlouvá na nařízení EU, nebo naopak nařízení nedodržuje. Nebo je všechno jinak?

Poučení: Nedejte se zviklat ani si nenechte něco namluvit v první prodejně. NiCd akumulátory se stále dají koupit, chce to ale bohužel chvíli hledat. Informujte se předem, jestli jsou ochotni zboží prodat, zejména pokud jedete z větší vzdálenosti.

IMGP0364b

Průmyslové typy NiCd akumulátorů

Kat. 1