Tipy a triky

Také vám často ztuhne vteřinové lepidlo v lahvičce nebo se alespoň zcela ucpe její výstup? Rada by mohla jednoduše znít: Nechte lepidlo otevřené a nezavírejte jej uzávěrem, který výrobce dodává! Že je to očividný nesmysl? Ne tak úplně, ono na tom něco je.

V první řadě necháme lahvičku před otevřením delší dobu stát v klidu, aby opravdu všechno lepidlo vyteklo a ve špičce (aplikátoru)  pokud možno nic nezůstalo. Pak odřízneme špičku aplikátoru ostrým nožem a to je také poslední okamžik, kdy se smí lahvička potkat s kovem. Naprostá většina vteřinových lepidel se totiž aktivuje vzdušnou vlhkostí, ale také stykem s kovy, i když podstatně pomaleji. Uzavírat lahvičku zasunutím velkého špendlíku do otvoru je nesmysl, o to rychleji obsah ztuhne. Lepidlo pokud možno uchováváme v suchu a chladu, jde-li to, i v temnu. I tak ale zbytky lepidla v nejužší části aplikátoru po použití ztuhnou.

IMGP0395b

Bolt Tube – hadička proti tuhnutí sekundového lepidla

Stačí si koupit „Bolt Tube“, tenkou silikonovou hadičku, jedno balení stojí kolem 50 Kč a vystačí na ošetření asi 10 lahviček lepidla. Hadička na snímku má průměr 1 mm. Z hadičky odřízneme kratší kousek, stačí asi 3 cm, roztáhneme otvor v aplikátoru (možná jej budeme muset trochu víc seříznout) a hadičku těsně vsuneme do otvoru. Když se plast aplikátoru zpět smrští, dokonale a těsně sevře hadičku. Dál můžeme nechávat na stole lepidlo s hadičkou otevřené, pokud s ním tedy pravidelně pracujeme. Hadička jednak usnadňuje přesné dávkování lepidla, jednak zabraňuje cirkulaci vzduchu a tím i tuhnutí.

IMGP0401b

Lahvička s nasazenou delší hadičkou

Pokud lepidlo nepoužíváme delší dobu, můžeme konec hadičky stisknou svorkou například z naříznuté dřevěné lišty. Když se konec slepí nebo hadička příliš deformuje, před dalším použitím poslední dva milimetry odřízneme.

IMGP0397b

Návod k použití

Používáme-li vteřinové lepidlo jen zřídka, je nákup v lahvičce neekonomický, většina obsahu stejně časem ztuhne. V takovém případě má smysl sáhnout po malém 2 g balení v tubě, ale nekupovat lepidlo třeba v supermarketech, kde přijde často na víc než 20 Kč, ale na tržišti, kde se prodává „plato“ čtyř balení (dohromady 8 g) za 10 Kč, takže jedna tuba vyjde na 2,50 Kč. V neotevřené tubě vydrží lepidlo bez problémů a tuhnutí více než rok, s otevřenou tubou jsme na tom pak stejně jako s otevřenou lahvičkou.

IMGP0405b

Sekundové lepidlo v tubě 2 g