Veselé Velikonoce

Před více než rokem jste se měli možnost seznámit se stavebnicí dvouosého plotteru Eggobot. Nyní vám, v době nadcházejících Velikonoc, představujeme ryze českou konstrukci, která usnadní dřinu, spojenou s malováním kraslic!

Tento plotter  je, na rozdíl od jeho amerického vzoru, vyroben převážně z hliníkových profilů. Největším oříškěm byla náhrada unášecích plošek, v originále vyrobených ze silikonových přístrojových nožek, které nebyly v Evropě dostupné. Po několika neúspěšných pokusech jsme ale nalezli vyhovující náhradu u českého dodavetele plastových součástek v podobě nárazníku z polyuretanu. Je sice mnohem větší, něž unašeče originální, což ale ani v nejmenším nevadí a dokonce to usnadní upínání větších předmětů, jako jsou třeba žárovky.

eggbotJak je z obrázku zřejmé, konstrukce je stavebnicová a svou robustností umožňuje i další zvětšení celého zařízení pro případ, že by někdo potřeboval malovat na příklad na pštrosí vejce a podobné předměty. V současné velikosti ale plotter zvádne kreslit na vejce délky 20 cm a průměru 15 cm.

Jako pisátko je vhodný běžný popisovač, který se upíná do držáku, vyráběného firmou Koh-i-Noor jako příslušenství pro kružítka.

Elektronika plotteru je také vlastní konstrukce, využívající drivery krokových motorů s obvodem A4988, nicméně program pro mikrokontrolér je použit originální.

Velkou výhodou je, že plotter je možno pomocí této elektroniky řídit přímo z freeware kreslícího programu Inkscape, odpadají tedy problémy s nekompatibilitou a instalací ovladačů a samozřejmě i s licencemi na software.

Umí zkrášlit například míček na ping-pong.

A takhle pilně pracoval nový Eggobot na poslední Smíchovské Robotárně