Veletrh AMPER 2015

Mezi 24. a 27. březnem se opět otevřely brány výstaviště v Brně, kde se konal už 24. ročník mezinárodního veletrhu elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. V daném oboru je to největší akce v ČR, ostatně základní čísla hovoří sama za sebe: vystavovalo 600 firem z 22 zemí a podívat se přijelo 44500 návštěvníků.

Odborný záběr tohoto veletrhu je velmi široký, takže si každý může najít to svoje. Nechtěl bych zabřednout do vyjmenovávání představených novinek jednotlivých firem ani výčtu eponátů, které dostaly ocenění odborné poroty, to vše jde dohledat na oficiálních internetových stránkách akce stejně jako již nyní připravené informace o konání následujícího ročníku. Zaměřím se jen na jednotlivé střípky, které mě upoutaly, byť některé výhradně svou neobvyklostí nebo marketingovým nápadem.

IMGP1051bNa stánku vydavatelství a nakladatelství FCC Public si přes překážku házeli míčkem dva roboti z Lega mindstorms, jeden byl stacionární, druhý pohyblivý. Tedy přesněji, někdy jim to vyšlo, někdy ne, a občas trefili míčkem i někoho z diváků. Vedle pobíhal další robot stejného původu. Jinak byl stánek v úterý ráno jen slabě obsazený, pravděpodobně proto, že FCC Public byl hlavním pořadatelem jednoho z velkých seminářů na téma „perspektivy e-mobility“, který začínal ve stejnou dobu v sále P1. V rámci semináře proběhlo několik přednášek a setkání na „velká“ témata státní podpory rozvoje elektromobility až po ryze technické a praktické povídání o možnostech dobíjení nebo výběru a vlastnostech elektrokol.

IMGP1055b

Před halou bylo vystaveno a  zvídavým návštěvníkům k dispozici několik značek elektromobilů. Asi nejaktivnější byli zástupci Nissanu, kteří umožňovali zájemcům se v jejich vozech projet po výstavišti, podle přání vyzkoušet si řízení nebo se jen svézt jako cestující. Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že představa elektromobilu jako něčeko na silnici líného rozhodně neplatí, při sešlápnutí „plynu“ umí tohle malé auto docela příjemně přimáčknout posádku do sedadel, i když jsme jeli v tomto voze čtyři a dohromady jsme měli podstatně větší váhu, než je předpokládaná norma.

nissanVyzkoušejte střih od profesionálů. Během veletrhu stříháme zdarma vlasy i kabely na e-shopu.“ To byl slogan ve stánku LAPPGROUP. A opravdu, místo vzorků kabelů byla připravena dvě holičská křesla i s odborným personálem. Odborné informace byly víc „zapuštěny“ do hloubky expozice. Podobný přístup upoutá pozornost a dost dlouho na něj nezapomenete, a to byl vlastně účel, ne? Na jiném místě logistická firma proměnila svůj malý stánek tak, že vypadal jako obchod s ovocem, konkrétně jablky, která také rozdávala. I to upoutá.

IMGP1057b

„Domácí“ Ing. Matyáš (značka MEGA) z Brna je mnoho roků známý svými motory mezi modeláři, zde představoval motory od miniaturních komutátorových, přes větší motory o průměru kolem 60 mm až po výkonné BLDC průmyslové pohony vybavené planetovými převodovkami. Výběr použitelný pro amatérskou robotiku od téměř nejmenších strojů po podvozky, které uvezou i člověka. Zajímavé může být to, že tato firma se nesoustředí jen na firemní zákazníky, ale také na modeláře, a v minulosti u vícekrát projevila ochotu udělat i individuální úpravy svých výrobků.

IMGP1066b

Na stánku Cavotec se daly nejen prohlédnout, ale také osahat ovladače průmyslových radiových ovládání. Aby to nebylo jen „na sucho“, byl hned vedle připojený hydraulický model manipulátoru, který se ovladačem dal řídit. Na rozdíl od amatérsky obvykle používaných modelářských vysílačů tyhle zvládnete i v teplých nebo kožených ochranných rukavicích a pár kapek deště je také nevyřadí.

IMGP1071b

IMGP1078b

U dalšího exponátu se zastavil snad každý a zkoumal, co je na tom úlomku starého zdiva tak zvláštního, že je přihlášen do soutěže. Skutečným exponátem byl ale klíč bezkontaktních přístupových systémů (ta malá červená tyčka na závěsu stojící dál u počítače) a úderem o zeď se simuloval pokus o poškození nebo neoprávněné proniknutí do klíče, které klíč odhalí a přes diagnostické zařízení nahlásí.

IMGP1080b

Nejrůznějších manipulátorů a dílů průmyslové automatizace bylo na veletrhu obrovské množství, uvedu jen dva. Firma Elektropohony z Frenštátu pod Radhoštěm měla ve své expozici průmyslový robot firmy Yaskawa. Perfektně předváděl rychlé i pomalé a přesné pohyby, nicméně návštěvníky si asi z bezpečnostních důvodů  k „tělu“ nepustil, byl ve velké sklěněné vitríně.

IMGP1059b

To druhý robot, podstatně menší Kuka na pohyblivém podvozku z expozice National Instruments se občas proháněl mezi návštěvníky na stánku nebo i vyjel do uličky. Pěkný příklad řešení, které se už velikostí velmi blíží amatérské robotice (délka podvozku je asi 35 cm).

IMGP1085b

Bylo to zajímavé a bylo se na co dívat? Určitě ano. Dokonce mohu říct, že na tento veletrh stěží stačí jeden den, když nechcete mezi stánky jen tryskem proběhnout. Pokud byste měli zájem o některý z odborných seminářů, během jednoho dne už na prohlídku veletrhu vlastně ani nezbude čas. Osobně jsem ale s tím, co jsem hledal, neuspěl. Snažil jsem se najít firmy, které jsou schopny nabídnout měřicí přístroje použitelné pro superkondenzátory a dopadlo to stejně jako v minulosti, zástupci firem buď vůbec neměli ponětí, o co jde, a začali nabízet něco zcela jiného, ti seriózní rovnou přiznali, že nemohou nabídnout nic. Jen v jednom případě se našel přístroj, který by podle údajů amerického výrobce vyhovoval, ale později se ukázalo, že údaje v katalogovém listu jsou slušně řečeno „zcela zcestné“. Ale to je na jiné povídání, téma superkondenzátorů je už připravené a najdete jej na těchto stránkách v brzké době.

Kat. 1