Genuino – nové pravé Arduino

Tak se nám pohádali tvůrci Arduina. Docela bych si tipnul, že za tím budou peníze. A nemalé peníze, vždyť projekt Arduino je celosvětově úspěšný. Ale po pořádku.
Na začátku, v roce 2005 se pět zakladatelů dohodlo, že vytvoří společnost Arduino LLC, která bude vlastnit všechny ochranné známky související s Arduinem. Výroba a prodej desek bude svěřena externím společnostem a Arduino LLC bude pobírat licenční poplatky za používání ochranných známek. Ve stanovách společnosti bylo zakotveno, že každý ze zakladatelů převede vlastnictví značky Arduino do nově vzniklých výrobních společností.

Na konci roku 2008 si Gianluca Martino, vlastnící společnost Smart Projects zaregistroval v Itálii ochrannou známku Arduino a držel to v tajnosti před ostatními spoluzakladateli asi dva roky. Tato skutečnost vyšla na světlo, když se společnost Arduino snažila zaregistrovat ochranné známky v jiných oblastech světa (původně byly registrovány pouze v USA) a zjistilo se, že název Arduino již je zaregistrován v Itálii. Jednání s Gianlucou a jeho společností Smart Projects s cílem vrátit ochrannou známku zpět původní společnosti Arduino LLC nebyly úspěšné a v roce 2014 začala firma Smart Projects dokonce odmítat platit licenční poplatky. Společnost Smart Projects se pod vedením nového generálního ředitele přejmenovala na Arduino SRL, vytvořila webové stránky s názvem arduino.org přičemž okopírovala grafiku a celkové rozvržení původního webu Arduino.cc. To vedlo k rozkolu ve vývojovém týmu Arduino a značné nejistotě ohledně dalších dodávek desek Arduino.

V květnu 2015 byla zbylými čtyřmi zakladateli po celém světě zaregistrována ochranná známka „Genuino“. Nejedná set tedy o klon, ale o Arduino „původní a originální“.

Název Arduino bude nadále používán pouze v USA a ve zbytku světa se tyto vývojové desky budou jmenovat Genuino!
Zdroj.