Indikátor napětí Li-xx sady imaxRC

Pokud používáte ve svém výrobku k napájení lithiové akumulátory, je potřeba, aby se při provozu hlídalo nejen minimální přípustné napětí sady, ale také napětí jednotlivých článků. Ideální je, pokud při překročení meze řídící mikrokontrolér zařízení vypne, ale pokud to není možné zařídit, poslouží indikátor napětí, který dostatečně výrazně na problém upozorní

Modul od čínské firmy imaxRC najdete buď v čínských internetových obchodech nebo třeba v sortimentu české firmy eMotors ze Znojma.  Napětí sady i jednotlivých článků průběžně měří a údaje zobrazuje na displeji, dovoluje mez podpětí nastavit a obslouží až 8 článků. Může se používat jak „ručně“ ke krátké kontrole stavu sady, tak být připojen k sadě v průběhu činnosti a hlídat pokles napětí.

IMGP1980b

Modul o rozměrech 40x25x11 mm a hmotnosti 9 g včetně krycí průhledné smršťovací hadice má na jedné straně řadu devíti zlacených kontaktů vstupního konektoru, na druhou jsou otočeny výstupy zvuku ze dvou sirének. Třímístný červený LED displej s výškou znaků 9 mm je přes plastový obal výborně čitelný. Modul se zapojuje do servisního konektoru akumulátorové sady se dvěma až osmi články, což kontakty konektorů většinou přímo umožňují. Napájí se z prvních dvou článků sady, odběr se pohybuje kolem 15 mA při napětí nad limitem, při zvukové signalizaci se zvýší přibližně na 150 mA. Napájení jen z některých článků je obvyklé a jednoduché řešení, i když ne ideální, a modul není dobré nechávat připojený k vícečlánkové sadě dlouho (několik dnů), aby se články sady zbytečně nerozvážily. Důležitou vlastností je, že jakmile jednou napětí na libovolném článku klesne a signalizace se zapne, vypne i přes následný vzrůst napětí až při dalším cyklu měření, modul tedy při krátkých silných odběrech při rozběhu motoru „nepokníkává“, ale vždy signalizuje alespoň několik sekund.

IMGP2010b

Rozsah indikace napětí jednotlivých článků je od 0,5 do 4,5 V, rozsah pro celkovou sadu 0,5 až 36 V. Výrobce udává přesnost měření napětí 0,01 V. Nedalo mi to, abych toto tvrzení neprověřil. Zjištěná přesnost byla trochu horší, při napětí plně nabitého článku Li-pol se šest z osmi sekcí do uvedené přesnosti vešlo, dvě vykazovaly rozdíl 0,02 V. I tak chyba nepřekračovala 0,6%, což je výborný výsledek. Tlačítkem umístěným mezi sirénkami se cyklicky nastavuje mezní napětí v mezích od 2,7 do 3,8 V po 0,1 V, případně se dá zvuková signalizace vypnout. Nastavení dovoluje použít měřič nejen pro Li-pol, ale také Li-ion, LiMn nebo LiFe akumulátory.

Alarm nízkého napětí pracuje pro 2 – 8 článků, modul můžeme však využít i jinak. Připojíme-li se na vstupy 1. článku, funguje modul jako voltmetr s udávaným rozsahem 3,7 až 30 V. Reálné možnosti jsou trochu menší, měření je přesné až při napětí vyšším než 3,9 V, i tak se ale otevírá cesta třeba k měření napětí palubního zdroje pro přijímač a serva (např. čtyřčlánky až šestičlánky Nixx). Vzhledem k rozsahu není možné měřit napětí jednoho článku Li-pol kromě případu, kdy je téměř plně nabitý.

Anglický návod přikládaný k výrobku se soustředí na základní technické údaje a krátký popis nastavení meze napětí, ono ani není co víc dodat. Český překlad nebyl přiložen, nicméně jako plnohodnotný návod může fungovat popis na internetových stránkách prodejce.

IMGP3369bSignál je na vzdálenost kolem 5 m výrazný, slyšitelný je celkem dobře na 50 metrů při zemi Výstup sirének nesmí být zakryt nebo schován, ale pokud možno vyvedený volně ven. Cena měřiče 123 Kč se podle mého názoru může rychle vrátit v podobě vyšší životnosti akumulátorů, které mají za provozu hlídány jednotlivé články a nejsou nadměrně vybíjeny.

 

Technické údaje podle výrobce:

Počet článků Lixx 1 – 8
Napětí na displeji pro 1 článek 0,5 – 4,5 V
Napětí na displeji pro sadu 0,5 – 36 V
Přesnost detekce napětí ±10 mV
Nastavitelný rozsah alarmu 2,7 – 3,8 V
Rozměry 40 x 25 x 11mm
Hmotnost 9g

Kat. 1