Jmenuji se Bond, Right Bond

S Bondem, tedy Jamesem Bondem, agentem 007, toto nemá nic společného. Slovo „bond“ má v angličtině mnoho významů, pro většinu je společné spojování, tedy lepení, vázání, poutání, svařování a podobně. Nám půjde o deskový materiál , který se používá v reklamě jako podklad pro cedule.

Right Bond je v podstatě sendvičová deska s jádrem z polyetylénu (PE) a po obou stranách s vrstvami z hliníkových plechů o síle 0,2 až 0,5 mm. Materiál má velmi nízkou hmotnost a vysokou stabilitu i ve venkovním prostředí. Hliník má hladký povrch pokrytý lakem nebo plastovou fólií, dá se na něj přímo tisknout. Materiál se vyskytuje pod několika obchodními názvy, zde budeme vycházet z nabídky VINK – plasty a názvů Right Bond, případně Vibond. (Pozn. red: běžnější obchodní název těchto desek je Dibond.)

Right Bond se standardně dodává v tloušťce 4 mm s hliníkovými vrstvami 0,5 mm a jádrem z černého PE, lze objednat desky od 2 do 6 mm s přiměřeně slabším plechem. Hmotnost standardních desek je kolem 5,5 kg/m². Je to materiál poměrně drahý a prodává se ve velkých deskách o délce 2 až 7 m a šířce 1220, 1250, 1500 nebo 1550 mm. Na lakovaném povrchu je ochranná krycí fólie, která se po zpracování odstraňuje. Nákup celých desek bude zajímavý pravděpodobně jen pro firmy s větší spotřebou, ale u výrobců reklamy jde zdarma nebo za malou cenu sehnat odřezky v podobě pásů, které pro amatérské použití rozměrem bohatě stačí.

IMGP0388b

Řezání horní plechové vrstvy desky

Desky jsou tuhé, perfektně rovné a pružné, při mírném ohnutí se vrací do roviny, nekroutí se. Dají se výborně řezat jak pilou na kov tak pilou kotoučovou s hrubšími zuby, snadno se vrtají a brousí. Je možné je ale dělit mnohem zajímavějším způsobem. Na desku se položí kovové pravítko a ostrým aranžérským (lámacím) nožem se přejede linie dělení. Na dvě až tři přejetí se prořízne vrchní vrstva hliníku, tím deska ztratí pevnost sendviče. Jemným prohnutím řez otevřeme aby se nůž při dalším řezu nebrzdil a další dvě přejetí proříznou vrstvu plastu, případně můžeme přes hranu už nyní materiál čistě zlomit. Zbylá vrstva hliníku po řezání se vždy dolomí přehnutím. Výsledkem je hladný rovný řez bez otřepků, nevznikají žádné piliny (kromě zcela nepatrného množství kovových šponek z prvního řezu), takto lze s Right Bondem pracovat i v bytě.

IMGP0390b

Linie dělení po proříznutí vrchního plechu a zlomení plastové vrstvy

Right Bond může sloužit v rozsahu teplot -80 až +120°C. Po proříznutí vnější vrstvy plechu a nahřátí horkovzdušnou pistolí se dá ohýbat až do ostrého pravého úhlu, dokonce se může plastová vrstva svařovat. Hliníkový povrch se snadno lepí, jinak se desky dají spojovat šroubováním nebo nýtováním. Je to výborný konstrukční materiál na kryty přístrojů i čelní panely, lakovaný povrch už nepotřebuje další povrchovou úpravu a když je potřeba na něj dodělat nápisy, poslouží stírací obtisky – „propisoty“. Jde také vytisknout celou plochu i s popisy na laserové tiskárně (ne inkoustové!), pak papír podlepit tenkou oboustranně lepicí fólií a shora nalepit transparentní PVC fólii, celek se pak nalepí na vyříznutou plochu s předem vyvrtanými otvory pro ovládací prvky. Hlavní výhodou není vysoká kvalita výsledku, stejné jde dosáhnout i jinými prostředky, ale velmi snadná a rychlá práce s tímto materiálem. Příkladem podobného použití je čelní panel kmitočtového normálu.

IMGP9048b

Čelní panel z Right Bondu

 Kat. 1