Na Fifinku stačí kývnout

Kdo by si alespoň jednou v životě nepřál mít k dispozici opravdu spolehlivého pomocníka, který pomůže, když chybí „třetí ruka“? Nebo byste raději, kdyby vám takový pomocník sloužil při manipulaci s těžkými předměty v práci? Tohle všechno a ještě něco navíc vám nyní nabízí dopravní robot s oficiálním názvem „Asistenční systém FiFi“ vyvinutý Technologickým institutem v Karlsruhe.

Říkáte si asi, že různých transportních a manipulačních vozíků už je do provozu nasazeno spousta. Robot FiFi má ale jednu zásadní výhodu: je řízen gesty toho, pro koho právě pracuje, tedy zcela bezkontaktně a bez různých navigačních pomůcek.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/c6/2b/85/c62b85d3d32b135d18764186929fd304.jpg

Pro osobní použití je zatím FiFi asi příliš drahý, ale už se osvědčuje při manipulaci ve velkých regálových skladech u výrobců náhradních dílů pro automobily, ve skladech on-line obchodů i při předávání polotovarů mezi jednotlivými odděleními velkých firem. Osvědčuje se všude tam, kde by byl regálový zakladač příliš drahý a vysokozdvižný vozík zas příliš neohrabaný.

V budoucnu se uvažuje i o zavedení podobných robotů třeba na letištích a nádražích, tedy všude tam, kde mnoho lidí současně musí manipulovat s těžkými a neforemými zavazadly.

Robot prostřednictvím kamerového systému, podobného Kinectu fy. Microsoft trojrozměrne snímá gesta svého uživatele, porovnává je se vzory, které má uloženy v knihovně a vykonává tak jeho příkazy. Vozík se přibližuje ke svému uživateli na takovou vzdálenost, aby byla možná nakládka a sleduje ho, jako věrný psík. Jiné gesto je určeno pro změnu výšky nákladního prostoru, takže při nakládce a vykládce se uživatel nemusí ohýbat. To ovšem není zdaleka vše. Pokud uživatel FiFince ukáže čáru, namalovanou na zemi, vozík ji bude samostatně sledovat až k dalšímu stanovišti, kde dostane nové úkoly.

Aby FiFi někoho nezranila a nepoškodila své okolí, je vybavena laserovým skenerem, který ji nepřetržitě informuje o dění v jejím okolí.

Video

Katalogový list

Ti kdo mne znají, jistě již vědí, co prvního mne při pohledu na FiFi napadlo 🙂