SnailShop – novinky k 16. 10. 2015

A-Star Prime, spojovací materiál, propojovací kablíky pro AXEboardy a součástky s kablíkem.

A-Star Prime
A-Star Prime – česky volně přeloženo Hvězdné Áčko. Tento název zvolila nevadská firma Pololu pro své řídicí procesorové desky, které vycházejí rozměrově i základním zapojením z Arduina UNO či spíše Leonardo. Používají procesor ATmega32U4 s USB interface jako Leonardo, ale přinášejí uživateli řadu užitečných vylepšení.
Napětí 5V dodává spínaný zdroj buďto v nízkonapěťové LV variantě s rozsahem vstupního napětí 2,7-11,8 V, nebo v provedení SV s napájením 5-36 V. Zdroj 5 V může v příznivé situaci dodávat až 1 A pro SV nebo 1,5 A pro LV variantu. Zdroj 3,3V s lineárním stabilizátorem může dodávat proud 300 mA. Napájení lze zapnout a vypnout posuvným spínačem vedle USB konektoru. Vstup napájecího napětí je chráněn proti přepólování a má proudovou pojistku.
Všech 26 vstupně/výstupních pinů procesoru je vyvedeno. Z nich 12 může pracovat jako analogový vstup, 7 může generovat PWM signál s podporou hardware procesoru.
Na desce je integrován konektor pro mikroSD kartu s příslušnými převodníky úrovní. (V některých variantách není konektor a převodník osazen.)
Dále zde nalezneme bzučák, tři uživatelské LED, tři tlačítka neotřele nazvaná A, B a C, dále pak konektor pro displej LCD 2×8 znaků, který můžeme umístit přímo nad desku, větší displeje lze připojit kablíkem.
Konektory pro analogové a digitální signály jsou vyvedeny spolu s napájecím napětím a zemí, do příslušných děr můžeme zasunout třířadou kolíkovou lištu. Všechny díry jsou v rastru 0,1″. Samozřejmě jsou tu i konektory v tradiční poloze, které umožňují používat standardní shieldy.
V souvislosti s deskami A-Star si dovolím malou paralelu – vzpomínáte, jak se v devadesátých letech objevily motherboardy pro PC s integrovanou grafickou,  zvukovou a síťovou kartou, s řadičem disků a integrovanými sériovými a paralelními porty?

Spojovací materiál
Šrouby s půlkulatou i zápustnou hlavou, matice a podložky o průměru M2, M2,5, M3, M3,5 a M5, šrouby a matice s nemetrickými závity UNC 2-56 a 4-40, dále distanční sloupky kovové i plastové se závitem M2,5, M3, M5 i zcela bez závitu, jsou nyní v nabídce eshopu.

Propojovací kablíky
Při práci s AXEboardy a dalšími moduly se nám skvěle osvědčily standardní propojovací kablíky, proto jsme je zařadili do nabídky. Kablík má na jednom konci trojpinový bílý zámkový konektor, na druhém konci konektor podle účelu použití. K práci s nepájivým polem je to černý konektor s kolíkem (samec) v provedení s jedním nebo se třemi vodiči. Pro práci s jiným moduly, které jsou opatřeny kolíkovou lištou, pak černý konektor s dutinkou (samice) taktéž s jedním nebo se třemi vodiči. K připojení infračervených senzorů Sharp GP2Y0A41, GP2Y0A21 a GP2Y0A02 má příslušný protikus JST 2 mm.

Součástky s kablíkem
Součástky opatřené kablíkem můžeme snadno a rychle připojit k jednotlivým konektorům AXEboardu. V nabídce je potenciometr 5K, piezzoměnič a LEDky pěti barev.