Tipy a triky

Označení míry nabití olověných akumulátorů

Používáme-li občas jako zdroj několik olověných akumulátorů střídavě, hodí se možnost označit si přímo na nich, zda jsou nabité a připravené k okamžitému použití, nebo již vybité. Jednoduchou a praktickou indikaci vytvoří proužek ocelového plechu (vystřižený z konzervy) nalepený oboustranně lepicí páskou na bok akumulátoru. Na tuto plošku pak přichytíme podobně velký proužek z magnetické fólie s nalepeným barevným označením. Orientace ukazuje stav nabití.

Magnetické fólie se dají koupit v metráži nebo v arších, ale ty budou pravděpodobně pro tyto účely příliš velké, lepší je vyjít z malých čtverečků, které se používají jako reklamní magnetky na lednici. Magnetické pásky se také dají získat z dveřního těsnění vyřazené chladničky. Asi nejlevnější je koupit kousek magnetické samolepicí pásky, 10 cm stačí na označení 4 akumulátorů. Levné magnetické pásky v metráži můžete koupit i zde. Komu by se zdálo, že toto označení málo drží, může místo mírně magnetické pásky použít silně magnetické ploché neodymové magnety, nesmí ale pak být překvapen, když mu na ně „přiskočí“ i blízké železné nářadí.

Vylepšená verze indikace může mít plechové kolečko a magnetickou šipku, která ukáže odhadovanou míru nabití. Nedoporučuji značení obrátit v tom smyslu, že by magnetická páska byla nalepená na akumulátoru a označení bylo na plechu, páska doslova přitahuje nečistoty a zejména kovové piliny, podložky a matice. Hůř se sundavají z akumulátoru, než ze značky.

IMGP6599b

Označení míry nabití olověného akumulátoru