Tipy a triky

Když se dělala anketa, který vynález v dějinách lidstva byl a je nejužitečnější, umístila se lepicí páska (izolepa) na jednom ze stupňů vítězů. Jedna z oblíbených průpovídek říká: Když izolepa neřeší vaše problémy, použili jste jí málo! Izolepa i oboustranně lepicí páska jsou zkrátka skvělé vynálezy, ale co dělat, když po jejím odstranění zůstane lepidlo na předmětu?

  • V první řadě se nesnažíme používat vodu nebo univerzální samopáty, lepidlo z pásky se tím většinou jen rozmaže, lepí a špiní dál a víc. Aby vůbec došlo k podobné situaci, musela být použita nekvalitní (spotřební, levná) lepicí páska. Lepidlo na kvalitních páskách dobrých výrobců vždy drží víc na své pásce než na podkladu (odstranitelné pásky) nebo naopak drží na podkladu absolutně, čili při odtržení se roztrhne uprostřed materiál pásky (platí především pro oboustranně lepicí pásky).
  • Technický benzín (benzínový čistič skvrn) rozpouští lepidlo, namočíme v něm hadřík a položíme na zbytky lepidla. Po chvíli lepidlo změkne. Když na to ještě dáme mikroten nebo cokoli jiného, co zabrání rychlému odpaření benzínu, půjde to lépe. Dalším hadříkem namočeným v benzínu lepidlo setřeme, s to nejméně dvakrát. Výhodou benzínu je, že je relativně levný a nenarušuje většinu laků a barev. Nevýhodou je intenzivní zápach (nebo vůně?), na každého působí benzín jinak a každý výpary jinak snáší. Ve větším množství jsou výpary výbušné (pozor na zdroje otevřeného ohně – zejména cigarety!). Benzín lepidlo rozpustí, ale odstanit ho musíme setřením do hadříku. Když ho nesetřeme dokonale, tak po vyschnutí benzínu lepidlo zase lepí a je rozmazané po větší ploše! Hodí se jen na nesavé povrchy!
  • Speciální spreje na odstraňování zbytků lepidla z lepicích pásek a fólií jako je třeba TAPE-EX fungují rychle a skvěle, nanáší se postřikem plochy a vzlínají i do štěrbin. Obsahují citrusové složky patřící do skupiny terpenů, isopropylalkohol (někdy i obyčejný etanol) a jako hnací plyn propan/butan. Látky jsou silně hořlavé a těkavé, nicméně mají výhodu v tom, že nepáchnou (jsou cítit po citrusech) a lepidlo se nejen rozpouští, ale také ztrácí schopnost lepit, takže se nerozmaže (zbytky žmolkují v podobě měkkého gelu). Specilální spreje se vyplatí pořídit, ale nejsou zrovna levné.
IMGP0684b

TAPE-EX – speciální sprej na odstranění zbytků lepidla

  • Isopropylalkohol se používá například k oplachu desek s plošnými spoji nebo čištění optiky. Pokud máme, můžeme jej použít. Plasty většinou neleptá, ale určitě se vyplatí to v konkrétním případě vyzkoušet.
  • Ředidlo S6006 nebo jiná syntetická ředidla dávají pomalejší výsledky než benzín a také se musí důkladně stírat, ale také fungují, lepidlo nemá tolik snahu znovu lepit. Pozor na rozleptání lakovaných povrchů!
  • Mazací a konzervační sprej WD-40 lze použít také a bývá v dílně k dispozici, dobře se nanáší. Po použití musíme očistit jeho zbytky z povrchu.
  • Aktivátor pro cyanoakrylátová lepidla (např. INSTA-SET od firmy BSI ) v nouzi funguje výborně, ale je oproti ostatním přípravkům velmi drahý.
  • Pokud se podaří sehnat, tak čistý citrusový terpenový průmyslový čistič (ne různé citrusové oleje, krémy a dermatologické přípravky, ty jsou naopak terpenů zbavené). V podstatě je to čistá účinná látka speciálních sprejů. Navlhčíme, necháme chvíli působit, pak setřeme a odstraníme gelové žmolky.
organoil-citrusterpene

Čistič s citrusovými terpeny – ekologický a velmi účinný

Kat. 1