Tipy a triky

Jak rychle uhasit požár

Pojem amatérké robotiky je velmi široký a pokrývá na jedné straně malé hračky předvádějící základní funkce na stole, na druhé automatické stroje, které jsou vystaveny krajně náročným podmínkám. Následující tip je spíše z oblasti hi-end technologií.

Když například vlivem poruchy, zejména zkratu, vznikne v zařízení požár, majitel většinou nedokáže zasáhnout dostatečně rychle a oheň zlikvidovat. V takovém případě pomůže Fire-eater, tedy polykač ohně, výrobek britské firmy Weston UK. Fire-eater je geniálně jednoduchý a současně účinný, už se prosadil třeba i v modelech letadel se spalovací trubínou, kde je nebezpečí vzniku požáru ještě podpořeno dostatečnou zásobou paliva.

westonuk076004

Prodávaná balení hasicích trubic

Fire-eater je v podstatě plastová trubice o průměru asi 7 mm a v délce 0,5 nebo 1 m. V trubici je pod tlakem hasicí náplň, přesto se dá ohýbat i lepit, ale nesmí se lepit tavným lepidlem. Měla by být umístěna tam, kde hrozí požár, ale ne těsně u částí, které jsou běžně za provozu horké. Jakmile se kterékoli místo trubice zahřeje nad teplotu 100°C, plast změkne, vyboulí se, a pak doslova slabě vybuchne, přičemž hasicí náplň DuPont FE25 dané místo prudce ochladí a vyplní prostor kolem nehořlavým plynem, který nepůsobí korozivně a není jedovatý. Ostatně stejný plyn se používá k hasení i na skutečných válečných lodích, v letadlech i tancích.

IMGP0098b

Hasicí trubice Fire-eater

Půlmetrová trubice zvládne chránit prostor o objemu kolem 30 litrů, metrová zhruba dvojnásobný. Má-li kryt velké otvory, je třeba počítat s nižší účinností. Například počínající vzplanutí izolací kabelů Fire-eater zlikviduje doslova bleskově. Jeho velkou výhodou je, že působí přesně v tom místě, kde je největší žár, a současně není závislý na ničem dalším, třeba funkčním napájení.

Fire-eater funguje výborně, není ale levný. Cena trubic je podle délky přibližně 26 respektive 41 GBP, což není málo, takže je důležité si uvědomit, jestli je za tuto cenu automatické hasení účelné. Výrobek měl v nabídce například rakouský internetový obchod www.lindinger.at , dá se také objednat přímo u výrobce Weston UK .

Kat. 1