Brouk Vošklivák

Před lety jsem na starém webu hobbyrobot.cz uveřejnil článek o kybernetickém brouku fy. Velleman. Protože se opět zvedla vlna zájmu o jednoduché „robotky“, znovu ho zveřejňuji zde, aby tahle poměrně zdařilá a vtipná konstrukce úplně nezapadla.

bug_1

Z těchto dílů se robot skládá

Mechanická část brouka je velice jednoduchá, pohon tvoří dva miniaturní elektromotorky, které se svými hřídelkami s navlečenými gumovými hadičkami odvalují přímo po podložce. Základnu (šasi) tvoří přímo deska plošných spojů, ke které jsou motorky připájeny.

bug_sch

Schéma zapojení

Jak je vidět, zapojení ve velice jednoduché a levné, součásti jsou snadno k dosažení třeba i ve výprodejích. Minimotorky se dají získat z rozbitých hraček, případně v modelářských prodejnách za cenu 20 až 40 korun za kus.

Brouk se snaží jet za světlem, podle nastavení přepínače SW2 jede plynule, nebo se pohybuje v jakýchsi trhavých skocích, daných nastavením rychlosti překlápění multivibrátoru trimrem RV1. Pomocí trimrů RV2 a RV3 se nastavuje citlivost čidel tak, aby správně reagovala na světelný zdroj.

Plošný spoj není ani třeba vyrábět, celé řízení lze za pár minut zapojit i na univerzální desce, která zároveň může tvořit i tělo brouka.

Takto vypadá sestavená elektro-mechanická část

A kompletní brouk Vošklivák

Stavebnice se už bohužel nevyrábí, přesto ale doufám, že tento článek by mohl být inspirací začínajícím robotikům, případně vedoucím kroužků elektroniky na školách.