Hrátky s Merkurem – 1

Laskavostí kolegy aladina jsem mohl vyzkoušet MERKUR Pásový podvozek 01 fy Merkur Toys s.r.o. Nedalo mi to, a vytvořil jsem pro tento podvozek jednoduché infračervené dálkové ovládání, založené na mikrokontroléru PICAXE. Výsledky jsou překvapivě dobré.

Merkur-Tank

MERKUR Pásový podvozek 01

Schéma zapojení:

Tank Merkur

POZOR! ve schématu není zakreslen programovací obvod PICAXE, který je nutný pro správnou činnost.

V prototypu byla použita vývojová deska AXEboard20 osazená mikrokontrolérem PICAXE 20M2 a modul dvojitého driveru pro stejnosměrné motory s obvodem TB6612, zasunutý do miniaturního nepájivého pole, nalepeného na destičce ze stavebnice Merkur. Propojení mezi oběma díly je tvořeno kablíky s odpovídajícími konektory.

Na schématu není zakreslen programovací obvod pro PICAXE a nejsou tam ani odrušovací kondenzátory a stabilizátor 5 V, protože to vše je součástí desky AXEboard20.

Infračervený přijímač TSOP4838 je umístěn s okolními součástkami na malé pomocné destičce a v průběhu zkoušení jen volně „plandal“.

Program

je velmi jednoduchý, umožňuje ovládat směr jízdy, zatáčení vlevo a vpravo a zastavit:

#picaxe 20M2
#no_data

do
irin [200], C.3, infra
  select infra
    case 16
      gosub vpred
    case 17
      gosub vzad
    case 21
      gosub stp
    case 19    
      gosub rot_R
    case 18
      gosub rot_L    
  endselect
loop

vpred:
  low b.6
  high b.5
  low b.4
  high b.3
return    

vzad:
  low b.3
  high b.4
  low b.5
  high B.6
return

stp:
  high b.6
  high b.5
  high b.4
  high b.3
return

rot_L:
  low b.6
  high b.5
  high b.4
  high b.3
return

rot_R:
  high b.6
  high b.5
  low b.4
  high b.3
return

Ovladač

Pro ovládání jsem použil univerzální dálkový ovladač UET610, nastavený do režimu Sony *) tlačítka pro ovládání hlasitosti ovládají zatáčení, tlačítka pro volbu programu ovládají směr jízdy a tlačítko POWER (zapnutí / vypnutí přístroje) podvozek zastavuje.

Pokud použijete jiný dálkový ovladač, bude nejspíše potřeba ve výše zveřejněném programu změnit kódy jednotlivých tlačítek. Zjistíte je snadno pomocí krátkého programu:

#picaxe 20M2
#no_data

do
  irin [200], C.3, infra
  debug
  pause 500
loop

Program bude v debugovacím okně vypisovat aktuální hodnotu proměnné b13 (symbolické jméno infra), takže snadno zjistíte, jaký kód má které tlačítko vašeho ovladače.

Napájení

K napájení podvozku byl použit Li-Pol akumulátor 8,4V / 400 mAh, který překvapivě dokáže podvozek pohánět více než 30 minut. Vzhledem k to mu, že ho lze nabít obyčejnou nabíječkou pro mobilní telefony nebo přímo z USB portu, je pro takovéto aplikace velice vhodný. A navíc nezabírá místo, nejsou problémy s kontakty…

A takhle to dopadlo

Tank Merkur_2Pokračování příště… snad?

*) PICAXE umí pracovat jen s protokolem SIRC, který používají zařízení SONY.