Záchrana a nabíjení akušroubováku

Aneb jak jsem starý akušroubovák opět přivedl k životu a proč je dobré chodit na RoboDoupě 🙂

Svého času jsem si pořídil akušroubovák – velice šikovná věcička na drobnosti – Black&Decker. Ok, vím, že zrovna tohle není žádný high-end, ale cena a dostupnost zvítězily.dsc_4439-sTaky jsem k němu koupil náhradní baterku a mohl je střídat. Léta to fungovalo, hlavně z počátku, kdy jsem to intenzivně používal, časem jsem používal stále míň a míň a bylo potřeba vždy před použitím znova nabít. Ona pauza pár měsíců udělá taky své.

Ale poslední dobou to bylo už jen pro zlost – baterku jsem nabil, zašrouboval pár šroubů a konec. Druhá se mezitím nabít samozřejmě nestihla. Navíc výkon žádná sláva. Až jsem se vzteknul a dospěl k rozhodnutí – buď baterky vyhodím a koupím nové, protože to takhle už dál nejde, nebo je rozkuchám a proměřím a svépomocí opravím (protože následně je vyhodit můžu kdykoli).

Takto vypadá baterka zevnitř bez akumulátorků (je jich tam 12, uspořádaných do plástve, kterou naznačuje stříbrný papír vlevo a zatavených v igelitu:

dsc_4455-sJsou spojeny do řetězce, který rozbalený vypadá nějak takto:

Jednoduchým proměřením jsem zjistil, že „zcela vybitá baterie“ obsahuje dva články po 0 V a 10 článků od 1,09 V do 1,18 V – stav druhé „zcela vybité baterie“ byl podobný, jeden akumulátorek 0 V, 11 s dost podobným napětím kousek pod 1,2 V. Takže závěr jasný – baterky jsou v podstatě v pořádku, kazí jim to jen pár článků, zato vydatně (a provoz tu funguje na principu uštvání nejslabšího, záruční dobu to nějak přečká, ale pak pápá-lálá, kupte novou baterku) . Takže jsem ustřihl ten jeden 0 V (s co nejkratším zbytkem pásku) a z první baterky vystřihnul ten nejlepší (s největším zbytkem pásku). Pak jsem ho zalícoval do toho řetězce tak, aby seděly úhly pásku a důkladně připájel (vzal jsem si na to největší kopyto (40 W tyč), co mám, abych vývody prohřál co nejrychleji a baterky samotné dlouho netrápil teplem). No chytalo to špatně, ale pocínovat zvlášť s kalafunou a pak ty pocínované spojit se už celkem dalo. Řetězec jsem zase opatrně poskládal do úlečku, obtáhnul folií a vložil do krytu. Šroubovák se okamžitě rozeběhl jako zamlada.

Takže teď místo dvou takřka nefunkčních baterek mám jednu skvělou. A k tomu 9 článků na pokusy – pohon nějakého robotka by to dát mělo, šroubovák vykazoval odpor asi 0,3 Ohm, takže na nějaké proudy to asi zvyklé bude.

Krok číslo dva, co s tou druhou baterkou – mohl bych celkem snadno dokoupit 3 chybějící články a vrazit je tam, ale jednak stejnou kapacitu jsem nenašel a i kdyby, tak míchat staré a nové není ideál. Koupě nové baterky asi 750,- Kč, koupě 12 článků v TME asi 500,- Kč a vyšší kapacita. Takže asi pořídím celou novou sadu a těch 9 budu mít pro robotky a jako rezervu, pokud odejde další.

Krok tři – když už se v tom hrabu, tak se se podívám i na nabíječku:

dsc_4444-s

Parametry nic moc…

Vnitřní zapojení triviální – Graetzův můstek a rezistor pro omezení proudu, LED ani není zapojená. Nabíjení trvale asi 200 mA (plus mínus autobus), takže podle těchto: [1], [2] zdrojů to vypadá celkem jasně – nabíjíme pomalu, ale zato pořád; pokud se to včas nevyndá, tak přebíjíme. To by v tom byl čert, aby po záručce nebyla baterie už tak domršená, že si zákoš radši koupí celou novou, než by opravoval jeden/dva články. Navíc odběr v řádu desítek ampér, dobíjení v řádu desetin ampér, za chvíli vrtání zaplatíte mnohonásobně delším nabíjením a stopovat čas nikdo po těch hodinách už nebude. Nejslabší máte padáka.

Takže jinak a lépe – provedl jsem jednoduchou, leč razantní úpravu: vnitřek vyhodit, dva tlusté dráty, dva modelářské konektory a kousek smršťovačky.

Modelářskou nabíječku s nějakým tím vlastním rozumem doma mám, proč by ležela ladem, když umí až 14 NiCd článků? Zkusíme, co to udělá.

Nabíjet začala proudem 1,2 A při napětí 17 V, za necelou hodinu bylo hotovo – ozvalo se pípání, 17,53 V, proud 17 mA máme nabito – zkouška šroubovákem potvrzuje perfektní stav:

dsc_4457-s

Takže přebíjení přes noc v řádu hodin už nehrozí, životnost se patrně výrazně prodlouží, nabíjení řádově zkrátí, samé sociální výhody, pocit sucha a bezpečí.

Závěr a poučení: měl jsem to udělat hned na začátku, ušetřil bych si dost času a nervů.