CNC Wegstr – česká frézka na plošné spoje

Na trhu se objevila zajímavá mašinka na prototypování desek plošných spojů – CNC Wegstr. Je to výrobek české firmy z Kostelce nad Orlicí, a to potěší.

Je to malé CNC určené na frézování a vrtání plošných spojů a na frézování a gravírování do velikosti 14×20 cm (tj. na Eurokartu 10×16 cm). Podobných je samozřejmě dostupných víc1, řada nadšenců si vyrobila vlastní a s masivním rozšířením 3D tiskáren se objevují i jejich samodomo adaptace na CNC. A pak je samozřejmě celá řada malých CNC, které možná primárně nebyly určené na plošné spoje, ale dají se na to dobře použít (na eBay jich je hromada); výhodou těch přímo určených na plošňáky je ale podpora výrobce, ať už spotřebním zbožím jako jsou frézy, nebo software, který data z návrhového systému připraví pro výrobu.

CNC Wegstr je ale pokud vím první taková frézka z ČR, a to tenhle stroj dělá podle mě velmi zajímavým2. Výrobce s ní dodává řídicí software, který žere GCODE, takže se data dají připravit víceméně jakkoli3. Na vyrobení plošných spojů je na frézce možné dělat frézování spojů, vrtání a frézování obrysů, a jako pěknou vychytávku výrobce udělal i přípravu nepájivé masky (deska se potáhne celá a odpruženou frézou se očistí pady, takže fotoexpozice motivu odpadá). Na videu na webu výrobce je možné vidět i výrobu oboustranných desek (pomocí triku s přípravkem na umístění) a také je možné si u nich koupit i nýtky a nástroj pro udělání vodivých propojek. Kromě plošných spojů s frézkou jde samozřejmě obrábět i další materiály jako jsou plasty, dřevo, měď, mosaz, hliník apod., samozřejmě tvarově převážně plošné (max. výška 4cm).

Cena je 2 407,90 € s DPH4. Pro občasnou výrobu plošných spojů na doma to bude nejspíš trochu drahé, ale pro malovýrobu plošných spojů, panelů, gravírovaných štítků nebo malých dílů pro šperkaře či modeláře to může být dost dobré.

Technické parametry:
pracovní plocha: 140x200x40 mm
vřeteno: 11 000 ot/min (střídavý bezkomutátorový motor)
pohyb v osách: krokové motory, max 170 mm/min
připojení: USB
ovládací SW pro: Windows, Mac i Liniux


Poznámky:

  1. Např. od německé LPKF, nebo Zippy Robotics, sám mám Cirqoid z Lotyšska.
  2. Jinak samozřejmě se tu vyráběly a vyrábějí jiné malé užitečné mašinky, za všechny třeba ing. Vostárek – Gravos.
  3. Výrobce uvádí Sprint-Layout, FlatCAM, CopperCam na plošňáky a Cut2D a další od Vectric, ArtCAM, DeskProto, Ucancam pro běžné frézování a gravírování.
  4. Trochu nekulatá částka, ale v Kč to je cca 62 500.