Čeští roboti pod zemí v Darpa Subterranean Challenge

Americká vládní agentura pro pokročilý vývoj Darpa se rozhodla posunout hranice robotiky z tradičního prostředí na zemi a ve vzduchu do prostředí pod zem. Jak je u Darpy zvykem, uspořádala k tomuto účelu soutěž, které se náš tým – Robotika International – účastní.

Zadáním soutěže je projet neznámé podzemní prostředí a relativně přesně v něm lokalizovat zadané artefakty (např. přeživší osoby, unikající plyn, mobilní telefony, ventilátory, batohy, atd.). Soutěž probíhá ve třech  kolech a dvou kategoriích. Kategorie jsou virtuální a systémová. Ve virtuální kategorii jsou roboti plně autonomní a soutěží v simulovaném prostředí. V systémové kategorii soutěží skuteční roboti v reálném prostředí, a s roboty může komunikovat jeden operátor, v případě, že mu to vzdálená komunikace umožní. Obě kategorie se postupně přesouvají mezi různými typy podzemního prostředí. První kolo bylo v důlních tunelech, druhé v průmyslovém prostředí jaderné elektrárny a třetí, které se mělo konat letos v létě, v prostředí jeskyní. Soutěž by měla vyvrcholit v létě 2021 finálovým kolem, kde budou roboti soutěžit ve všech třech prostředích.

Náš tým Robotika se prozatím zúčastnil prvních dvou kol (tunely a elektrárna) v obou kategoriích (virtuální i systémové). Jsme mezi pouze dvěma týmy, které se účastní obou kategorií. Jsme také jedním z mála týmů, které nejsou financované přímo Darpou. V obou virtuálních kolech jsme se dostali mezi nejlepší oceněné týmy. V systémové kategorii, kde je špičková konkurence nejlepších amerických i světových univerzit a výzkumných institutů, se nám daří stabilně bodovat, ale nejlepší týmy jsou (prozatím :-)) lepší. I tak je pro nás systémová soutěž obrovskou zkušeností a příležitostí být součástí jedné z nejprestižnějších robotických soutěží na světě.

Naše roboty vyvíjíme kolo od kola jak hardwarově, tak softwarově. Při posledním kole, které proběhlo v nedokončené jaderné elektrárně Satsop ve státě Washington, jsme měli 5 různých hardwarových robotů, všechny ale řízené stejným softwarem. Sdílení SW se nám daří nejen mezi různými roboty, ale i mezi systémovou a virtuální kategorií. Někteří naši roboti vznikli v amatérském prostředí, další na České Zemědělské Univerzitě, která je součástí týmu Robotika. Hlavní senzory, které na robotech využíváme, jsou kamery, lidary (Sick), RGBD a tracking kamery (Intel Realsense) a senzory pro detekci CO2.

V současné chvíli se intenzivně připravujeme zejména na další kolo virtuální kategorie, které má proběhnout letos v srpnu, a připravujeme skutečné roboty systémové kolo v prostředí jeskyně, které mělo proběhnout rovněž v srpnu v USA, ale s největší pravděpodobností bude posunuto.

Společné foto týmu Robotika International s našimi roboty

 

Naši roboti čekají před vstupem na soutěžní okruh

 

Naši roboti v dobré společnosti