KittenBot® Geek Servo

Jedná se o modifikaci běžných malých čínských serv (většinou známých jako 9g servo). Tato serva mají tvar uzpůsobený tak, aby byl použitelný spolu se stavebnicí Lego® Technics™.

V nabídce je jak klasické servo s třívodičovým připojením, tak 360° servo (tedy motor s převodovkou bez elektroniky) s dvouvodičovým připojením. Rozlišení serva a motoru je velmi jednoduché – motor je červený, servo je šedé.

K servům se dají najít technické parametry, které říkají:

  • Pracovní napětí: 3,3V~6V
  • Doporučené napětí: 4,8V
  • Proud na prázdno (minimální proud): 200mA
  • Proud na krátko (maximální proud): 700mA
  • Proud při otáčení: 450mA
  • maximální točivý moment: 500g.cm
  • Úhlová rychlost: 60°/0,12s
  • Čistá hmotnost: 12,8g

Dokonce se mi podařilo najít i rozměrový výkres. Jeho užitečnost je na zvážení, ale pro zajímavost jej uvádím:

Mnohem užitečnější je pohled na servo zastavěné do ostatních kostek.

Serva vznikla pro stavebnice, ovládané pomocí BBC micro:bit. Jejich použití je však mnohem širší, vlastně jsou vhodná pro všechny vývojové platformy typu Arduino, ESP32, Micro:bit, Raspberry a další.

Hlavní výhoda je právě kompatibilita s Lego. Ta umožňuje velmi rychle a jednoduše vyřešit mechanickou část robota, nebo aplikace. Stavba robota z Lega není tak variabilní, jako stavba z Merkuru, ale zejména pro mladší děti je mnohem přijatelnější a především rychlejší. Naopak použitím pinových konektorů namísto speciálních, komplikovaných jednoúčelových konektorů je velmi jednoduché a dostupné připojení deskového řídícího systému. Také volba pracovního napětí zahrnující 3,3V a 5V je nesmírně praktická. Serva tak lze provozovat na stejném napětí, jaké používá řídící systém (pozor na odebíraný proud, přímé připojení motoru bez motorového budiče není možné). Také je možné vytvářet zařízení, napájená buď jedním Lithium Polymer (LiPol) článkem, třemi AA (tužkovými) články, nebo pomocí USB Power Banky.
Navíc vzhledem k tomu, že se jedná o servo rozhraní, je možné použít běžnou RC soupravu pro dálkově ovládaná autíčka, nebo robota. Také servo knihovny patří mezi základní knihovny přítomné snad na všech vývojových platformách.