Lineární vedení ze stavebnice Totem

Lineární vedení se hodí v mnoha pokročilejších konstrukcích.

Jak to funguje?

Krokový motorek je zcela běžný bipolární s velikostí příruby NEMA 17 a průměrem hřídele 5 mm. Jako kalibrační (home) senzor je použita hallova sonda a magnet, přišroubovaný k pohyblivé části vedení. Driver motoru je SMCB10 a pohyb je řízen pomocí mikrokontroléru PICAXE20M2 na desce AXEboard20. Oba tyto moduly jsou použity jen pro demonstraci pohybu vedení, na vlastní funkci zařízení nemají žádný vliv.

Jak je vedení sestaveno?

Je to překvapivě jednoduché. Profily Totem jsou vyrobeny z kvalitního plastu ABS, který má vyhovující kluzné vlastnosti, takže dva profily po sobě mohou klouzat bez opotřebení. O jejich správnou polohu se starají dva plastové distanční sloupky (při konstrukci byly pro dosažení potřebné délky 6 mm použity sloupky 2 a 4 mm) zapadající do drážky v profilu a ozubené kolo spolu s hřebenem, který je na obou koncích přišroubován k pohyblivému profilu, nedovolí vysunutí profilu směrem vzhůru a tím jeho vyskočení z vedení.

Na obrázcích a videu je použit plastový ozubený hřeben a ozubené kolečko s dvaceti zuby ze stavebnice Merkur, u kterého je upraven otvor v unašeči na průměr 5 mm.

Oba díly se dají snadno vytvořit 3D tiskem a držák motoru, který jsme představili minule, je možno vyříznout z plastové destičky, případně též vytisknout.

Několik fotografií z průběhu stavby:

K tomuto lineárnímu vedení se ještě vrátíme, ve hře je další, mírně odlišné provedení. Nechte se překvapit!


Stavebnici Totem je možno koupit zde.