Totem Mini Lab

Litevský konstrukční systém Totem asi znáte nebo jste o něm minimálně slyšeli. Koneckonců od podzimu 2017 bývá celkem pravidelně k vidění na Malostranském RoboDoupěti, které pořádáme skoro každý měsíc. Před časem mi dorazilo na recenzi pár zajímavých kousků této stavebnice a dnes se podíváme na první z nich. Jde o sadu pojmenovanou Mini Lab a už z názvu si můžete udělat představu, o co asi půjde.


Základní myšlenka je zhruba taková, že většina z nás potřebuje čas od času vyzkoušet nějaké zapojení na nepájivém kontaktním poli, či třeba jen otestovat nový senzor. Většinou to probíhá tak, že se na stole sejde nějaké to Arduino, zdroj, kontaktní pole a další nezbytnosti. Jejich propojením se to pak celé tak nějak odehraje. Možná by ale bylo lepší, mít vše potřebné spojené do jednoho kompaktního celku, který se prostě vyndá z krabice, použije, a pak zase uklidí. Právě to je z mého pohledu první přínos Mini Labu.

Sada Vám dorazí rozložená a nejprve je potřeba ji smontovat. Není to nic složitého a zabere to cca 2 hodiny. Tady se musím zastavit a opravdu pochválit návod. Někdo si s ním dal hodně práce a výsledek je možné klidně srovnat s návody jaké dělá třeba Lego nebo IKEA. A když ještě uvážím, že lidé z Totemu mají asi poněkud omezenější rozpočet… prostě ani jednou jsem nemusel přemýšlet, jak by to asi mělo být a tak je to správné, tak to má být 🙂

Jednotlivé dílky jsou už nařezané. Pravda, občas mi ten řez nepřišel tak rovný, jako když si je řežu sám, ale na nic, co by mělo vliv na funkci, jsem nenarazil. Přibalena je dokonce i papírová šablona, podle které snadno zjistíte, jak je který dílek dlouhý. Pak už se jen stačí držet návodu. Jakmile celou konstrukci složíte, je překvapivě pevná. Tedy pro mne to až takové překvapení není, už jsem si na to u Totemu zvykl, ale pro ty, co doposud ohrnovali nad „plastem“ nos, to asi překvapení bude 😉

Ve spodní části Mini Labu je umístěné TotemDuino. Jde o klon Arduina UNO s ATmega328, který ovšem přináší i pár docela dost užitečných vylepšení. V první řadě ho můžete provozovat jak v 5V, tak 3V3 logice. To je v dnešní době, kdy řada senzorů už s 5V nepočítá, velice praktické. Dále je posílené napájení, takže s dodávaným adaptérem do zásuvky máte při 5 V k dispozici až 1,5 A. Celé řešení napájení je také více filtrované, což se může hodit třeba pro přesnější měření. V neposlední řadě jsou všechny piny před vyvedením na konektor pro plochý kabel solidně chráněné. Pokud Vás zajímají detaily, prohlédněte si schéma.

Nad kontaktními poli je umístěna vlastní elektronika Mini Labu. S TotemDuinem je spojena 34 žilovým plochým kabelem. Díky tomu máte všechny piny TotemDuina označené a přehledně umístěné přímo nad kontaktními poli. Tím ale možnosti této desky teprve začínají. Je na ní takté umístěno několik praktických obvodů, které řídí samostatný procesor STM32. Opisovat teď návod by bylo, myslím, zbytečné, takže jen stručně nastíním, že budete mít k dispozici:

  • třírozsahový voltmeter do 50 V
  • tři DAC převodníky nastavitelné do 3,26 V
  • dva digitální vstupy s indikací úrovně pomocí LED
  • měření frekvence do 750 kHz
  • měření spotřeby proudu
  • nastavitelný napájecí zdroj v rozsahu 3 až 9 V
  • čítač pulsů
  • generátor pulsů

To docela ujde, co říkáte 🙂 Možnosti Mini Labu tím ale nekončí, protože k němu lze navíc připojit boční panely, které přidávají další funkce či zpřístupňují další užitečné obvody. Zatím existují tři a podíváme se na ně příště.

Mám-li to nějak shrnout, tak shledávám Mini Lab jako užitečnou záležitost a na žádný nedostatek jsem v podstatě nenarazil. Oceňuji, že drobných součástek je v balení více, než je k smontování potřeba. Opravdu jediné, co Vám bude chybět, jsou součástky na pokusy, protože v sadě jsou třeba i propojovací kablíky ke kontaktnímu poli. A ani s těmi součástkami to není tak jednoznačné. Do určité míry to řeší právě ty boční panely, kterým se budeme věnovat příště.

Běžně se Mini Lab prodává za 89 EUR (cca 2 300 Kč včetně DPH). Občas – jako právě teď – se objeví ve slevě, nyní (19.4.2019) za 68 EUR (cca 1 800 Kč včetně DPH). Dopravné je v ceně a balík máte dle mých zkušeností do týdne doma. Za tyto peníze dostanete malou a šikovně řešenou laboratoř pro pokusy s elektronikou. Obzvlášť pro začátečníky libovolného věku jde, myslím, o docela dobrý „vstupní bod“, který je navíc k chybám odolnější než při použití běžného Arduina. A mám tím na mysli jak amatérské začátečníky, tak ty někde organizované, klasické vzdělávací instituce nevyjímaje. Pokročilejší kutily by zase mohla zaujmout možnost si lecos přizpůsobit. Sám plánuji zkusit to celé trochu přestavět a pokud to k něčemu bude, tak se s tím v budoucnu určitě pochlubím 😉