Roboti na CESu 2012

Jak jsem slíbil, tak přinášíme první robotické novinky z veletrhu CES. O tom co je CES za veletrh se můžete v krátkosti dočíst v minulém článku. Dnes se podíváme na zajímavé hračky co určitě potěší každého robotika.

Určitě nejzajímavější a nejrobotičtější zařízení je iRobot Ava. Slouží jako teleprezenční robot a je postaven na tříkolovém podvozku se všesměrovými koly. Obsahuje 2D/3D kameru podobnou jako Kinect. Nemá opravdovou kameru Kinect. Dále používá 3D laserový dálkoměr, ultrazvuková čidla a taktilní nárazníky. Je koncipován pro platformu Android, ale neztratíte se s ním ani u iOS. Další podrobnosti na oficiálních stránkách a video z CESu si můžete prohlédnout zde.

Další zajímavost se týká rozšířené reality a je od firmy Intel. Na jednoduché aplikaci předvádí možnosti 3D kamer a rozpoznání obrazu. Jde o naskenování krabice se stavebnicí LEGO a zobrazení na obrazovce jejího postaveného modelu. Více napoví reportáž přímo z místa předvádění.

Určitě nikoho nepřekvapí, že i na takovémto veletrhu je k vidění 3D tisk. Konkrétně ho nabízí společnost Sculpteo a největší zajímavostí je tvorba 3D dat. Již nemusíte umět modelovat ve 3D, stačí si pomocí smartphonu nafotit objekt a přes speciální aplikaci si nechat vytvořit 3D data. Více v reportáži.

Dnešní robotické novinky zakončím velice zajímavým tabletem od Sony. Naprosto dokonalou vlastností tohoto tabletu, je materiál, ze kterého je vytvořen. Jedná se o velice speciální hmotu, kterou lze tvarovat a výsledný tvar si udrží. Zatím se jedná samozřejmě o koncept tabletu, ale mě se líbí použití tohoto materiálu. Reportáž najdete zde. První reálné nasazení tohoto (nebo velice podobného) materiálu, jsme viděli u BMW a jejich auta Gina. Podrobnosti o Gině naleznete zde nebo na google.com s frází BMW Gina.