Obvod pro detekci frekvence a fáze IR senzoru

Následující aplikace dostupného obvodu LM567CN v sobě spojuje řízení IR LED a účinné vyhodnocení frekvence i fáze signálu z fototranzistoru.

Tím, že obojí vykonává jeden obvod a používá jednu a tutéž frekvenci pro LED i vyhodnocení, odpadá problém „přeladění“ třeba vlivem změny teploty. V daném zapojení je zakresleno nejjednodušší napájení fototranzistoru přes rezistor, které je možné nahradit obvodem s automatickou změnou nastavení podle úrovně okolního světla, a tím výrazně zlepšit odolnost za různých světelných podmínek.

Pracovní frekvenci určuje dvojice R a C, dané hodnoty odpovídají přibližně 19,5 kHz. Maximální frekvence bez změny citlivosti vstupu (30 mV, vstupní odpor 20kΩ) je kolem 100 kHz, maximální použitelná frekvence se sníženou citlivostí asi 500 kHz. Na výstupu obvodu je digitální signál, úroveň H při přítomnosti správné frekvence a fáze na fototranzistoru. Zapojení se hodí především pro transmisní čidla, má vysokou odolnost proti rušení „pulzujícím“ světlem žárovek a zářivek. Bez automatické změny citlivosti lze dobře použít i pro reflexní čidla s rozlišením černá/bílá třeba při sledování čáry.

detekce